19 Април 2024, 12:47 Днес (7) | Вчера (11)

КНСБ зове за обществена нетърпимост към сивата икономика

07 Октомври 2015 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2015, 16:45
КНСБ - пресцентър

Делът на сивата икономика у нас, макар и намаляващ, остава най-висок в ЕС. Това констатират от КНСБ в своя позиция до медиите

Според синдикалистите провежданите досега кампании за повишаване на информираността на работодатели, работници и служители и граждани, изглежда не са намерили точното и ясно послание, което да има необходимото въздействие, а регистрираната промяна на нагласите е под очакваната.

Това показвало, че политиките и мерките не отчитат разнообразието на ситуации и профили в различните сегменти на скритата икономика. Необходими били специални информационни и мотивационни политики, а не просто административни санкциониращи политики, убедени са от синдиката.

От синдиката апелират за последователна и интегрирана рамка от политики за улесняване на прехода от неформална към официална икономика. Тя трябвало да насърчава създаването, запазването и устойчивостта на достойни работни места в официалната икономика. Освен това трябва да осигурява съгласуваност на макроикономическите политики, политиките за заетост, търговските, индустриалните, данъчните, секторните и инфраструктурните политики, политиките за предприятията, насърчаващи инвестициите и  създаването на устойчиви предприятия  и официални работни места. Рамката трябва да стимулира образователните политики и политиките за социална закрила и други социални политики.

От синдиката смятат, че предприетите мерки трябва да се отнасят до всички работници и икономически единици в неформалната икономика. Необходимо е да се осигури ангажираност на правителството за намаляване на бариерите пред прехода към официална икономика, подобряване на законодателството, регулациите и изграждане на капацитет на институциите, свързани с контрола и правоприлагането и повишаване на доверието в тях.

От КНСБ апелират за засилване на ролята на тристранния диалог и активното участие на социалните партньори в разработването на политиките за улесняване на прехода от неформална към официална икономика.

Според тях специално внимание трябва са се обърне на неформалния труд в предприятия от официалната икономика, както и на проявите на неформален труд в глобалните вериги на доставки.

От синдиката призовават за предприемането на спешни мерки в краткосрочен план: еднакво прилагане на законите спрямо всички стопански субекти и граждани; усъвършенстване на ЗОП в посока към по-голяма прозрачност и справедливост (недопускане кандидатури на нелоялни работодатели); координация на дейността на МФ и МТСП, на проверяващите и контролиращите институции, НАП, ГИТ, митниците и други.

Настояват разплащанията в брой да се ограничат до 5000 лева.

Трябвало да се създадат политики и мерки за недопускане участие в неформалната икономика на имигранти, както и за българи - емигранти в други страни.

От синдиката настояват да се даде широка гласност на сериозни нередности и последствията за работодатели, които наемат работници "на сиво". Въвеждането на ваучери за услуги в домакинствата щели да насърчат използването на декларирани работници.

Нужно било и да се увеличат и разширят тематичните проверки за контрол на трудовото и осигурителното законодателство за надомните и дистанционните работници, наемането и условията на труд на чуждестранни граждани и командировани работници.

В Световния ден "За достоен труд" от КНСБ апелират към работодатели и правителство за подкрепа на всички инициативи в тази посока, за създаването на атмосфера на обществена нетърпимост към проявите на сиви практики, недекларирана заетост, укриване на доходи, потъпкване на основни трудови и социални права.

Те призовават социалните си партньори да положат максимални усилия за преодоляване дефицитите на достойния труд и за ефективно прилагане на неговите принципи: продуктивна и свободно избрана работа; права на работното място; социална защита; социален диалог.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив