23 Април 2024, 13:05 Днес (5) | Вчера (13)

КТ "Подкрепа" иска втората пенсия също да отива в НОИ

10 Октомври 2012 09:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 октомври 2012, 09:32
commons.wikimedia.org

Синдикатът настоява и парите в професионалните фондове също да се пренасочат към Осигурителния институт

КТ "Подкрепа" иска втората пенсия също да отива в НОИ. Идеята на синдиката е парите, които постъпват в универсалните фондове на допълнителното задължително пенсионно осигуряване, да бъдат пренасочени към държавен фонд "Пенсии" в осигурителния институт.
Това обяви вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в коментар пред в. "Стандарт" на проектобюджет 2013 г. Идеята е лансирана по време на вчерашното заседание на тристранката. Парите, които се отделят от вноските за пенсия на хората и  отиват в частните фондове за задължително осигуряване, са изключително голям  проблем. От една страна, заради това, че на хората им се намалява пенсията,  която ще получат от солидарния стълб, т.е. от държавния фонд. Ако осигуровките  бяха отишли само там, пенсията им щеше да е много по-голяма, коментира Манолов.Той добави, че спорад анализ, 11 години след старта на системата за тристълбово осигуряване, активите на пенсионните фондове днес са по-малко от тези, които  номинално са внесени. „Т.е. не само че не са нараснали, ами са и намалели. Така  човек ще е два пъти ощетен - заради това, че пенсията му от държавния фонд ще  намалее, и заради това, че пенсията от частния универсален фонд ще бъде по-ниска  от вноските, които са влизали там. Така един човек, роден на 31 януари 1959 г.,  сравнен с един човек, роден на 1 януари 1960 г., ще получи доста по-висока  пенсия. Просто защото всичките му вноски са отивали в държавния фонд.“
„От години КТ "Подкрепа" намила, че това трябва  да бъде променено. Вече получихме и увереност от Международната организация на  труда, че капиталовата система катастрофира навсякъде по света. Тя има смисъл  само в главите на групичката неолиберали и либертарианци“, посочи визепрезидентът на синдиката.
Манолов посочи два проблема – какво да се прави в бъдеще и какво се  прави със завареното положение. „Какво се прави в бъдеще е лесно - тези 5% от  вноската за пенсия, които сега отиват в частните фондове, трябва да се насочат  към НОИ. Това би могло да се направи още от 2013 г. и така източникът на дефицит  в държавния фонд "Пенсии" тутакси ще изчезне. За парите, които вече са натрупани  в универсалните фондове, може да се приложи следната логика - осигурените лица  сами да преценят дали да оставят парите си там. Ако са доволни от това как  фондовете управляват парите им, нека да продължат да членуват в тях. Ако обаче  не са - да преместят парите си в солидарната система. Т.е. предлагаме вторият  стълб да стане доброволен. Подобно нещо предлагаме и за професионалните фондове  - да се даде възможност на избор за категорийните работници къде да отива  допълнителната им вноска за пенсия - в частните фондове или да прехвърлят  натрупаните средства от своята партида в НОИ и да се пенсионират на общо основание“, обясни Манолов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив