19 Април 2024, 18:55 Днес (10) | Вчера (11)

КФН отказа лицензия на две здравноосигурителни дружества

24 Октомври 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Съдът не спазва специализираните закони при регистрацията на фирми

Неточности в документите спряха създаването на две нови здравноосигурителни дружества у нас. От комисията заявиха, че съдебната власт нарушава законите на страната, като регистрира като здравноосигурителни дружества компании, които все още не са получили лицензия от Комисията по финансов надзор.
Комисията по финансов надзор (КФН) тази седмица отхвърли заявленията за получаване на лицензия за доброволно здравно осигуряване на ЗОК "България" и ЗОК "Родопи".
ЗОК "България" е подала заявление на 19 май т. г. Експертите от направление "Застрахователен надзор" са представили на членовете на КФН аргументи, на основа на които е взето решението за отказ. В продължение на няколко месеца комисията е водила интензивна кореспонденция с тази компания, но още при първия преглед на документите КФН се е натъкнала на "неверни и неточни данни", които са в разрез с глава 3 от Закона за здравното осигуряване. Изпращани са четири писма до здравноосигурителната компания, в които се искат разяснения, пояснения и документи за отстраняване на неточности. След последното писмо, което компанията изпраща от 15 септември тази година, остават висящи и неизяснени въпроси, свързани с акционерното участие в ЗОК "България". В него компанията уведомява комисията, че двама от акционерите на дружеството, единият от които е "БЛ финансова компания", регистрирана в кантона Цуг ­ Швейцария, са прехвърлили своите акции на други две физически лица. Тези акции са общо около 33%. Сред документите, доказващи извършването на прехвърлянето на акциите, собственост на "БЛ финансова компания" АД, е и временно удостоверение за над 800 000 акции, което е джиросано от Димитър Тадаръков в качеството му на представител на "БЛ финансова компания", бившия "Булгарлизинг". При подписването на джирото той фигурира като джирант, а не като джиратар, но това бе определено от КФН като техническа грешка. Към документите, представени към декларациите по чл. 94, ал. 1 и чл. 93, ал. 2, точка 2 от Закона за здравното осигуряване, представени от акционера "БЛ финансова компания", фигурира и извлечение от кантоналния търговски регистър в кантона Цуг ­ Швейцария. Този документ се представя за удостоверяване на правото на Тадаръков да представлява юридическото лице, но именно от него става ясно, че Тадаръков е президент с право на колективен подпис и не може сам да представлява фирмата. Комисията е изискала да се уточни означава ли съгласно приложимите разпоредби на швейцарското законодателство, че Тадаръков е бил оторизиран от Съвета на директорите да представлява еднолично дружеството. КФН не е получила в последното писмо от компанията потвърждение на това и все още не е ясна представителната власт на Тадаръков да извършва самостоятелна разпоредителна дейност за сметка и от името на "БЛ финансова компания". А това поставя под съмнение извършването на джиросване на акциите от страна на БЛ. Това са мотивите на комисията да постанови отказ за лицензия. Компанията е регистрирана в съда, преди да получи лицензия, и това е грешка на съда, заявиха от КФН. "Изглежда, съдиите повече гледат Търговския закон, а специализираните финансови закони се подминават", заяви проф. Милчо Стоименов, член на КФН и неин говорител.
Аналогичен е случаят с подаденото на 18 юли от здравноосигурителното дружество "Родопи" АД ­ София, заявление за издаване на лицензия за доброволно здравно осигуряване. Направен е цялостен оглед на документите и са разкрити сериозни недостатъци и непълноти, които правят документите неотговарящи на Закона за здравното осигуряване. Пращани са две писма. След изпращането на второто писмо от компанията не са предоставили изискваните документи в законоустановения срок и комисията е взела решение да откаже лицензия и на това дружество.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив