26 Април 2024, 11:54 Днес (4) | Вчера (14)

КФН прие проект за техническите лихвени проценти на допълнителните пенсии за старост

02 Април 2021 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2021, 09:22
КФН

Техническият лихвен процент за допълнителната пожизнена пенсия за старост не може да бъде по-висок от дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция, публикуван от БНБ

Техническият лихвен процент за допълнителната пожизнена пенсия за старост не може да бъде по-висок от дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция, публикуван от Българската народна банка (усреднен за последните седем години). Това пише в проект на Наредба за техническите лихвени проценти от Кодекса за социално осигуряване и формулите за изчисляване на допълнителните пожизнени пенсии за старост, който Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо четене. Проектът и мотивите към него са публикувани на интернет страницата на Регулатора, като бележки и предложения по проекта могат да бъдат представени в 30-дневен срок от публикуването му до 5.05.2021 г. включително.
Използваният  показател  за техническия лихвен процент се  определя  на  базата  на  доходността  по  дългосрочните държавни  ценни  книжа,  която  съобразно  Кодекса  за  социално осигуряване се изисква да бъде взета предвид при определянето  му. Аналогичен подход е възприет и при изчисляването на премиите и резервите в застрахователната дейност. Във връзка с пенсиите от професионалните пенсионни фондове  за  определяне  на  максималния  размер  на  техническия  лихвен  процент  е използван  същият показател,  като  се  залага  по-широк  диапазон (150  на  сто  от дългосрочния  лихвен  процент  за  оценка  на  степента  на  конвергенция)предвид разликите в тяхната дейност и инвестиции.
По отношение на конкретните размери на техническите лихвени проценти с наредбата се изисква тяхното определяне на базата на принципа за предпазливост с оглед  намаляване  на  риска  от недостиг  на  средства за извършване  на бъдещите плащания, както е възприето в актюерската практика. Посредством определянето на единни формули за пенсиите от универсалните пенсионни фондове се осигурява еднакъв начин на изчисляването на пенсиите на всички  лица, независимо  от  фонда,  в  който  се  осигуряват.  

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив