20 Април 2024, 17:31 Днес (0) | Вчера (10)

КФН удължи срока за прилагане на указанията при тълкуване на член от КЗ

21 Юли 2017 14:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 юли 2017, 14:26

Застраховател не може да изисква друг документ, различен от двустранния констативен протокол при ПТП, когато не е имало нужда от посещение на пътна полиция и участниците са в съгласие, независимо дали има увредено МПС или не

Комисията за финансов надзор (КФН) удължи 6-месечния срок за прилагане на указанията относно правилата за контрол и управление на продуктите от страна на създателите и разпространителите на застрахователни продукти на 12 месеца. В рамките на този срок застрахователите и застрахователните брокери уведомяват Комисията за финансов надзор и застрахователите, за които извършват посредничество, за предприетите мерки по прилагане на настоящите указания. Указанията бяха приети през април от КФН и се отнасяха до тълкуване на определен член - 496, ал. 3, т.5 - от Кодекса за застраховането. 

Според действащата редакция на Закона за движение по пътищата, МВР посещава задължително мястото на пътна катастрофа, когато между участниците има разногласи яза това кой е виновен за ПТП-то.
В предходната си редакция разпоредбата постановяваше, че пътните полицаи посещават задължително мястото на ПТП, когато между страните има разногласия, а един от автомобилите не е в състояние да се придвижва на собствен ход заради причинените щети.

Пътните полицаи не посещават произшествие, при което участниците в него са съгласни с това кой е виновен и кой е потърпевш за инцидента и са попълнили двустранен констативен протокол, независимо дали някой от автомобилите не е в състояние да се прибере на собствен ход заради катастрофата.

Тази промяна е отразена и в Наредбата за документите и реда за съставянето им при ПТП и реда за информиране на МВР, КФН и Гаранционния фонд, като думите "които не възпрепятстват движението на МПС на собствен ход" отпаднаха. В действащата си редакция разпоредбата предвижда, че когато при ПТП има само материални щети и между шофьорите има съгласие, те попълват данните си в двустранния протокол.

От друга страна, Кодексът за застраховането урежда случаите, когато застрахователят не може да откаже да се произнесе по основателността на претенция за обезщетение по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" Този текст не урежда нито право, нито задължение на застрахователя или на ползвателя на застрахователната услуга за изискване или представяне на изрично определени със закон документи. Текстът предвижда защита на ползвателя на застрахователната услуга, ако той е представил определени документи, застрахователят да не може да откаже да се произнесе (като задължението е само за произнасяне, а не и за плащане). Документите, които се съставят при настъпили  ПТП и редът за тяхното уреждане, е предмет на Закона за движение по пътищата, и тези документи се явяват специални спрямо Кодекса за застраховането ,което не урежда документи, съставяне при ПТП.

Застрахователят не може да изисква друг документ, различен от двустранния констативен протокол, когато не са били налице изрично определените основания за посещаване на мястото на ПТП от пътен полицай, когато между участниците има съгласие за това как точно е станал инцидентът и от него има само имуществени вреди, независимо дали някой от автомобилите е на ход или не е.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив