21 Септември 2024, 02:58 Днес (0) | Вчера (2)

Кабинетът готви шокова промяна за лизинга на коли

20 Септември 2013 13:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 септември 2013, 13:43
Под лиценза на creativecommons

При оперативен лизинг фирмите имат право на данъчен кредит за всяка месечна вноска по лизинга. При финансовия те нямат право на данъчен кредит, освен ако автомобилът няма повече от шест меса или не е регистриран като товарен в КАТ

Промени в закона за ДДС, който бе представен миналата седмица, предвиждат всички лизингови договори, независимо дали са с уговорено прехвърляне на собствеността или с опция за придобиване, да се облагат в момента на предоставяне на автомобила. 

Те се отнасят и за заварени случаи и предвиждат лизингодателите да начислят наведнъж ДДС върху всички неизплатени вноски към 2014 г. по договорите за финансов лизинг.

При оперативен лизинг фирмите имат право на данъчен кредит за всяка месечна вноска по лизинга. При финансовия те нямат право на данъчен кредит, освен ако автомобилът няма повече от шест меса или не е регистриран като товарен в КАТ (защото има усилено окачване). За да си спестят данъка, редица фирми сключваха договори за оперативен лизинг с уговорена опция за придобиване в края на срока.

Сега при наличието на такава опция, лизингодателите трябва да начислят данъка наведнъж върху всички неизплатени вноски, като срокът за това е до 31 март 2014 г. Това се урежда с текст в преходните разпоредби на проектозакона, отнасящ се до заварените случаи, който уточнява, че данъчното събитие на доставката на възниква на датата на влизане в сила на закона (1 януари 2014 г.).

С проектозакона се изменя и дефиницията на финансов лизинг, като се добавя второ условие, свързано със сбора на вноските. Според новото определение лизинг “фактическото предоставяне на стока на лизингополучател за разпореждане с нея по договор за лизинг, с който се прехвърлят всички рискове и изгоди от собствеността върху стоката, и изрично е предвидено прехвърляне на правото на собственост върху стоката към края на договора или сборът от вноските по договора за лизинг, с изключение на доставките на финансовите услуги по чл. 46, ал. 1, т. 1, е практически идентичен с пазарната стойност на стоката към датата на предоставянето й за разпореждане.”

Няма обобщена информация за това каква част от продажбите на автомобили са на лизинг с опция за придобиване. Известна представа дават следните данни на БНБ. В края на юни вземанията общо по лизинг на Товарни и лекотоварни автомобили са 733 млн. лв., а по леки коли – 722 млн. лева , по данни на БНБ. 

Само за второто тримесечие новите договори за леки и товарни коли са на стойност 179 млн. лева. Въпреки че изтичащите договори очевидно са повече, вероятно към края на годината вземанията по лизинг на леки коли няма да падне много под 700 млн. лева (особено ако се добавят и тези, които не се отчитат в БНБ). Това означава, че с един ход бюджетът разчита да събере десетки милиони левове авансово.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7531
GBP 2.4796 2.4887 2.3296
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив