19 Април 2024, 09:58 Днес (4) | Вчера (11)

Кабинетът оповести промените, драстично орязващи заплати и бонуси в сектора за сигурност

03 Ноември 2015 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 ноември 2015, 09:17
Под лиценза на creativecommons

На държавните служители в МВР няма да се изплащат допълнителни възнаграждения за прослужено време

При напускане на системата за сигурност служителите вече няма да получават до 20 заплати, а само 10, като в тези пари няма да се изчидляват надбавките за прослуженото време и специфичните условия на труд.

Отпускът в сектора пада от 30 на 20 работни дни, орязват се и парите, които се получават по време на отпуск. Лицата, работещи по трудово правоотношение, пък няма да получават допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

Това са част от промените, които финансовият министър Владислав Горанов се опитва да прокара с преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета за догодина. За измененията сигнализираха синдикати от сектора, източници на "Дневник" в МВР потвърдиха за орязването. Измененията, макар и приети от правителството в петък, обаче допреди няколко часа не можеха да бъдат официално видяни – те липсват от проекта, качен на страницата на финансовото министерство. До късно снощи ги нямаше и в системата за правна информация на правителството. Проверка установи, че са качени снощи към 23 часа. И едва след като разпалиха напрежение, вълна от напускащи и закани за масови протести на хората от сектора.

Според вече оповестените промени държавните служители на МВР вече няма да иман право на допълнителни пари за стаж, които досега бяха в размер 2 на сто върху основното месечно възнаграждение за всяка година стаж, но не повече от 40 на сто. Остават само надбавките за изпълнение на специфични служебни дейности, за извънреден труд, за работа при специфични условия и за постигнати резултати в служебната дейност.

При прекратяване на служебното правоотношение държавните служители вече ще имат право на еднократно парично обезщетение в размер 50 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 10 брутни месечни възнаграждения. Досега напускащите системата имаха право на до 20 заплати и то не брутни, а нетни. Вече при изчисляване на обезщетенията няма да се включват допълнителните възнаграждения за прослужено време, за работа при специфични условия, за изпълнение на специфични служебни дейности, за научна степен.

Когато държавните служители са прослужили 10 и повече години и служебното им правоотношение е прекратено по здравословни причини, те пак ще получават 10 заплати, а не както досега – не по-малко от 15. Ако пенсионираният поради болест е с по-малко от 10 години стаж, ще получава 5 заплати.

Държавните служители в МВР вече ще имат право на 20 работни дни отпуск, а не както досега – 30. Орязват се и парите, които се получават по време на отпуск.

Вече финансовото министерство ще определя всяка година със закона за бюджета парите, които ще се дават на държавните служители в МВР за храна. Това даде основания на синдикатите да смятат, че и тези пари ще бъдат драстично орязани.

С преходните и заключителни разпоредби се правят и аналогични промени в останалите ведомства и структури от сектора за сигурност като Министерството на отбраната, ДАНС и др.

Очаква се днес вътрешният министър Румяна Бъчварова да се срещне с Горанов, както и да разговаря със синдикатите. По-късно представители на един от синдикатите ще дадат и пресконференция заедно с КТ "Подкрепа". Планират се и протести, блокиране на пътища и магистрали. Вече са подадени множество рапорти за напускане, а източници на "Дневник" в МВР коментираха, че вероятно напускащите ще са с хиляди ако положението остане непроменено.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив