20 Април 2024, 08:23 Днес (0) | Вчера (10)

Кабинетът смени критериите за малки и средни фирми

24 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Претоваряме с немската агенция КFW за създаване на кредитна програма

Нови финансови прагове за определяне на понятието малка и средна фирма предвижда одобреният вчера от Министерския съвет проект на закон за изменение и допълнение на Закона за малките и средните предприятия. Той се преименува на Закон за насърчаване на предприемачеството. Досега малка фирма беше тази с годишен оборот до 1 млн. лв. и стойност на дълготрайните материални активи до 800 хил. лв. Според новите прагове обаче оборотът се вдига до 13 млн. лв. годишно, а дълготрайните активи - до 9 млн. лв. За средните фирми изискването за наетия персонал беше 100 души, с промените става до 250. Годишният оборот се увеличава от 3 млн. до 52 млн. лв., а стойността на дълготрайните материални активи от 2.4 млн. лв. до 78 млн. лв. Досега много български фирми бяха лишени от възможността да кандидатстват за получаване на различни грантове по програмите на ЕС, коментира Лидия Шулева, вицепремиер и министър на икономиката. С увеличаването на тези прагове ще се разшири обхватът на малките и средните предприятия с достъп до тези програми.
За пръв път в закона се разписва при какви условия ще се насърчава създаването на малки и средни фирми и как ще се стимулира бизнесът, за да се повиши конкурентоспособността му, посочи Шулева. В специален раздел Финансиране са разписани условията, при които държавата директно ще подпомага бизнеса. Предвижда се предварително финансиране на новосъздадени малки и средни фирми с висок потенциал за развитие. Дребният бизнес ще се насърчава и при извършване на развойна дейност и прилагане на нови технологии и иновации.
За първи път се въвеждат и правилата на публично-частното партньорство. Това е световен опит, който засега не е познат у нас и означава делегиране на права от държавата към неправителствените организации, обясни Шулева.
Агенцията за малки и средни предприятия и Изпълнителната агенция за насърчаване на търговията ще се слеят в Изпълнителна агенция за насърчаване на предприемачеството към министъра на икономиката. Промяната цели предоставянето на пълен пакет от публични услуги на едно място.
Шулева заяви още, че води преговори с членовете на УС на KfW /Kreditanstalt fur Wiederaufbau/ за създаване на гаранционен фонд за средни фирми и кредитна програма, която при благоприятни лихвени условия да отпуска заеми в диапазона от 200 000 лв. до 2-3 млн. лв.
 
ИНВЕСТИЦИЯ
Лидия Шулева потвърди информацията, че в България ще се създаде нова верига хипермаркети. Германската компания Практика, която е част от веригата МЕТРО, ще инвестира у нас 50 млн. EUR в изграждането на седем нови магазина. Първият ще бъде изграден в София срещу магазина на МЕТРО в жк Младост, уточни Шулева, като допълни, че друг инвеститор ще бъде собственик на терена и сградата. Германците планират разкриването на над 1000 работни места и месечен оборот от 4 млн. EUR. 80 на сто от стоките, които ще се продават в хипермаркетите /строителни материали и стоки за бита/, ще бъдат български, подчерта Шулева. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив