24 Април 2024, 17:20 Днес (12) | Вчера (6)

Как пътните полицаи ще проверяват шофьорите за алкохол и дрога?

07 Юни 2017 14:31 СБА по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 юни 2017, 14:33
МВР, илюстративна снимка

Кръвните проби за установяване на алкохол ще се изследват в пет болници в страната

Преди два дни Пътна полиция обяви поредната операция срещу шофьорите, употребили алкохол, наркотични или упойващи вещества. Как пътните полицаи ще проверяват шофьорите за алкохол и дрога? Отговора дават от СБА.

Шофьорите, чиито проби с дрегер са над 0,5 промила, трябва да се явят в болница до 45 минути, ако искат да оспорят резултата. Срокът важи, ако проверката е извършена в населено място, в което има болница или център за взимане на кръв и урина за изследване или пък има полицейски участък, снабден с т. нар. доказателствен анализатор.

Ако нарушителят е засечен извън населено място, времето му за придвижване се съкращава от 120 (в настоящата наредба) на 90 минути. Крайният срок за явяване на лицето за изследване все пак ще се определя от служителя на КАТ, който ще взима предвид какво е разстоянието до най-близката болница.

Ако шофьорът не се възползва от правото си да оспорва резултатите, то показанията от техническото средство ще се приемат за валидни.

Това е записано в нова наредба, която трябва да смени старата Наредба №30 от 2001 г. за установяване на употреба на алкохол и дрога у водачите на моторни превозни средства. Проектът беше написан за рекордните три дни, след като на извънредно съботно заседание премиерът Борисов за пореден път обяви война на войната по пътищата.

Ако водач откаже проверка с дрегер или полеви тест, не приема показанията от уреда, извършената проба от полицаите е некачествена или невалидна или физическото състояние на проверявания не позволява извършването ѝ, тогава проверката за алкохол в кръвта ще се прави с доказателствен анализатор или с химическо изследване. За наркотични вещества или техни аналози ще се проверява с химико-токсикологично изследване.

Когато при проверката на пътя техническото средство отчете над 1,2 промила, за което законът предвижда затвор, или при отказ от проверка с дрегер катаджията трябва да съпроводи водача до медицинското заведение за изследване. Редът е същият и при установено наличие на наркотици или техни аналози.

В случаите, когато пътни полицаи задължително посещават пътно-транспортно произшествие, те ще бъдат длъжни да тестват водачите за алкохол. Останалите участници в произшествието също могат да бъдат проверявани, ако има такава необходимост. Тестовете за наркотици ще стават по преценка на катаджиите. Тоест, както и досега – униформените ще преценяват на око.

Както вече стана ясно, новата наредба узаконява използването на т.нар. доказателствен анализатор (известен още като стационарен дрегер). Това е уред, който измерва алкохолното съдържание в издишания въздух и наличието на остатъчен алкохол в горните дихателни пътища.

Твърди се, че тези уреди отчитат по-вярно, отколкото преносимите дрегери, с които работи КАТ.

Според новите правила кръв и урина ще може да се взима не само от лекар, но и от друго медицинско лице, упълномощено от директора на болничното заведение. Пробите вече ще се съхраняват във вакумни епруветки, а не в шишенца с гумени тапи, запечатани с парафин. Преди да се вземе кръв от вената мястото ще бъде промивано с кислородна вода или друг разтвор на водна основа, а не със сублимат или разтвор на спиртна основа.

В протокола за медицинско изследване освен резултатите от пробите ще се вписват и приетите в последните 24 часа медикаменти, както и заболявания като диабет, епилепсия и пр.

Пробите кръв за установяване на алкохол ще се изследват в пет болници в страната - за София това са УМБАЛ "Св. Анна” и МБАЛ-София към ВМА; МБАЛ-Пловдив; МБАЛ "Света Анна”-Варна; Центърът за спешна медицинска помощ в Плевен и Медицинския факултет в Стара Загора. Изследвания ще се правят и в научно-техническите лаборатории при областните дирекции на МВР.

Пробите кръв и урина за наркотици или техни аналози ще се изследват в специализираните лаборатории на ВМА и в лабораториите на ОДМВР и на института по криминалистика на МВР.

Пробите ще се изпращат до 5 дни след взимането им в хладилни чанти.

Важно е да се знае също, че ще се взимат и контролни проби, които ще се пазят до 6 месеца. Водачът, КАТ или прокуратурата при необходимост могат да искат еднократно повторно изследване.

В 7-дневен срок от връчването на наказателното постановление или от предявяване на обвинение за престъпление по чл. 343б от НК, шофьорът може да поиска за своя сметка повторно изследване, стига да не е изтекъл срокът.

При наличие на два пъти по-голяма разлика между двете изследвания се назначава арбитражно изследване в друга лаборатория.

Разходите за изследванията се заплащат от органа, назначил изследването.

Новата наредба  е качена за обществено обсъждане в сайта на МВР, като срокът за внасянето на предложения е съкратен на 14 дни, вместо обичайните 30 дни. В мотивите за промяната е записана смущаващата констатация на МВР, че досега на практика в България не е имало регламентация на реда за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив