25 Април 2024, 03:43 Днес (0) | Вчера (12)

Калфин: Ниските заплати не дават ръст на икономиката

19 Юни 2015 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юни 2015, 15:10
Под лиценза на creativecommons

Конкурентоспособността не трябва да укрепва чрез поддържане на ниски условия на труд. Подържането на ниски заплати не води до ръст на икономиката

Това заяви в изказването си на днешното заседание на Съвета по заетост и социална политика на Европейската комисия в Люксембург министърът на труда и социалната политикa Ивайло Калфин, цитиран в съобщение на ведомството му. Според него увеличението на минималната работна заплата няма да повлияе на конкурентоспособността на икономиката. 

Минималната заплата в България се увеличава на 360 лв. от 1 януари и 380 лв. - от средата на годината. Бизнесът остро реагира на това предложение и дори го бламира пред съда, но за кратко. Според работодателите то ще доведе до съкращаване на персонал.

Калфин подчертал още, че би насърчил въвеждането на прозрачен механизъм за определяне на минимална работна заплата и минимални осигурителни прагове за дейностите, при които не е постигнато предварително съгласие между синдикати и работодатели. Той изразил становище, че при формулиране на насоките по заетостта, както и при формулиране на препоръките към страните членки на ЕС, е необходимо да се отчитат ефектите на различните и специфични политики на отделните държави. 

Калфин отправил критика към единната методика на ЕК, която не отчита индивидуалните икономически показатели в различните страни членки. Българският министър подчертал, че предприемането на унифициращи мерки, при които не се отбелязват различията, би довело до разнопосочни действия, чийто резултат ще се различава от търсения от ЕК. 

"Категоричен съм, че трябва да се отчита индивидуалната икономическа среда. Дълго време в България линията на бедността беше над минималната работна заплата и това явление по никакъв начин не стимулираше активност на пазара на труда. Започнахме плавно да повишаваме минималната работна заплата и очакванията са, че с повишаване на разликата между нея и линията на бедността, много хора ще намерят смисъл в това да работят, а не да седят и да чакат на социални помощи", категорично заявил Калфин. 

В изказването си пред министрите на труда от всички страни членки на ЕС той отчел напредъка на страната ни в координацията между политиката по заетостта и социалната политика. Той отбелязал, че и към момента се работи върху още по-добри възможности за взаимодействие, насочени към предоставяне на интегрирани услуги за най-нуждаещите се, съобразени с индивидуалните потребности на хората в неравностойно положение, се отбелязва в заключение на съобщението на МТСП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив