28 Март 2024, 13:24 Днес (7) | Вчера (12)

Калфин вярва, че Кабинетът ще гласува пенсионна реформа тази сряда

18 Май 2015 11:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 май 2015, 11:51
Под лиценза на creativecommons

Все още не е декларирано съгласие по пакета с промени в пенсионната реформа, но в сряда вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин смята, че пакетът от закони ще бъде гласуван в Министерски съвет

По думите му "при всички положения" пакетът ще бъде гласуван, а след това изпратен към Народното събрание. "Очаквам до сряда да видим дали можем да преодолеем тези резерви", каза социалният министър Ивайло Калфин в интервю за БНР.

По отношение на изразените несъгласия от страна на някои работодателски и синдикални организации, Калфин обясни, че като цяло има висока степен на съгласие и смята, че в момента тези организации информират своите структури.

Теми, които все още са отворени, по думите на министъра, са инвалидните пенсии, необходимите промени в частните пенсионни фондове,

По повод на пенсионирането на служителите в сектор "Сигурност", което е една от спорните теми в пенсионната система, Калфин заяви, че не може една обществена група да очаква пенсионната реформа да не я засегне, а за останалите групи да има промени.

Впечатлението на социалния министър е, че самите полицаи, както и техният синдикат не търсят ранно пенсиониране на всяка цена. "Въпросът е, че имат несигурност за кариерното си развитие в съответното ведомство. С промяната по отношение на пенсионирането даваме достатъчно сигурност и предвидимост", обясни Калфин и посочи, че най-вероятно предложението за пенсионна възраст 50 години за полицаите на терен, а за останалите - 53 ще бъде включено.

Освен това Калфин призова отделните ведомства да направят разграничение на видове труд и отделно да се въведе медицинска експертиза за трудоспособността.

Необходимо е да има и капиталов стълб в българската пенсионна система, беше категоричен социалният министър. На него трябва да му се даде възможност активно да докаже на хората, че те имат полза от това да си спестяват парите в пенсионни схеми.

Това към момента не се случва, тъй като те се превеждат автоматично. Много хора не знаят и къде, с каква доходност и по какъв начин са осигурени.

С промените в Закона Калфин се надява да се даде възможност за активизиране на пенсионните дружества, които да доказват на хората, че спестяването при тях е необходимо.

По отношение на разминаването между данните за доходността на пенсионните фондове, социалният министър обясни, че е необходимо методиката, по която се правят разчетите, да бъде уеднаквена.

Очакванията на министъра са, че с промяната на формулата за пенсиониране ще стане ясно, че колкото по-късно се пенсионира човек, толкова по-висока пенсия ще получи. Като пример Калфин посочи разчети за набор 64, които при заплата от 1500 лв и пенсиониране на 65 години трябва да получат около 1300 лв пенсия.

С 280 млн. лв. са повече приходите в НОИ за първите четири месеца на тази година в сравнение с миналата година. Това се дължи на по-добра работа на НАП и събирателните агенции, на промените в края на миналата година, криминализирането на укриването на данъци и повишаването максималния осигурителен доход.

"Тези първи изменения от декември вече работят. Това е много добър резултат", изрази задоволството си Ивайло Калфин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив