19 Април 2024, 20:41 Днес (10) | Вчера (11)

Карина Караиванова подаде оставка като председател на КФН

19 Февруари 2019 11:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 февруари 2019, 14:26
КФН

Предстои парламентът да избере нов шеф на Комисията

Карина Караиванова депозира оставката си в Народното събрание като председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Оставката й влиза в сила от началото на месец март 2019 г., когато тя ще се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Припомняме, Караиванова бе номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР.
Кариерата на Караиванова започва като експерт в Министерство на финансите, като достига до позицията заместник-министър, която заема в два кабинета. Тя беше избрана за председател на КФН през 2016 г.

Поемайки поста, представи концепция с разписани ангажименти, които трябваше да изпълни в шестгодишен мандат. Пред журналисти днес Караиванова заяви, че след 2 години и половина работа може да отчете предпоставки за изпълнена концепция в цялост - за периода на нейното ръководство в КФН са установени процедури, включващи риск базиран надзор, променен е и начинът на финансирането на дейността на КФН. "Една от точките в моята концепция бе да създам условия за изграждане и развиване на професионален и експертен екип на КФН. Мисля, че за времето в което председателствах комисията, успях да поставя силно начало в тази посока", посочи Караиванова. Тя отчете още: в областта на капиталовите пазари – промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа и Закона за предлагане на финансови инструменти; в областта на допълнителното пенсионно осигуряване – усъвършенстване на Кодекса за социално осигуряване и прецизиране на дефиницията за инвестиции в свързани лица; в застраховането – приемане на нов Кодекс за застраховането.  В публичния си отчет Караиванова посочи, че някои от проверките в застрахователния сектор са стигнали до изводи, предадени на компетентните органи, включително ДАНС. Повече по темата обаче тя не пожела да коментира. Пропуските по казуса с фалиралия застраховател "Олимпик" пък не били само български, а на местна почва виновен за хилядите българи, на които се наложи да платят два пъти застраховка "Гражданска отговорност", бил заместник-председателят, отговарящ за застраховането. Припомняме, заради скандала Ралица Агайн-Гури, която беше на този пост, подаде оставка.
В мандата на отиващия си шеф на КФН бе и приемането на системата бонус-малус в автомобилното застраховане, която срещна изключително неодобрение сред обществото.
Днес Караиванова подчерта още, че оттеглянето й няма да повлияе на процедурата за влизането ни в чакалнята на Еврозоната.

Предстои парламентът да избере нов председател на Комисията за финансов надзор. Вече се спрягат различни имена, но дали ще бъде избран някой от коментираните, предстои да разберем. Освен това, трябва да бъде назначен и постоянен заместник на председателя, който да отговаря за застрахователния пазар. В момента управлението е ръководено от изпълняващ длъжността. Надеждите на работещите поднадзорни лица е новите назначения да не се забавят, за да не бъде спирана работата на Комисията. Историята помни нееднократно забавяне в избора на шеф на КФН.

Ръководещите КФН и нейните управления са с ранг на зам.-министри и имат достатъчно сериозно влияние върху бизнеса и регулацията, така че не е все едно кой ще бъде назначен с такива широки правомощия. Получаването на такъв пост може да е заслужено признание за висок професионализъм и сериозен опит на кандидата. Може обаче да е извинение от една политическа сила към друга, както и политически реверанс към определен кандидат, неполучил дължимото на други постове. Ето защо е така важно при влизане на предложенията в пленарна зала за гласуване всички или повечето депутати да са съгласни с кандидатите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив