19 Април 2024, 12:21 Днес (6) | Вчера (11)

Карина Караиванова представи визията си за управлението на КФН

26 Юли 2016 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юли 2016, 12:36

Фокусът на развитието ще бъде укрепване на Комисията, развитие на капиталовия пазар и диалог с бизнеса, обяви Карина Караиванова

Един час продължи изслушването в бюджетната парламентарна комисия на единствения кандидат за председател на Комисията за финансов надзор - Карина Караиванова. Експозето й бе структурирано в 10 основни направления.

В общ тон Караиванова посочи, че визията й за развитието на КФН се опира на професионализъм, диалогичност и равно третиране на всички поднадзорни лица.
Основен фокус ще бъде поставен върху превенцията, стимулираща добрите бизнес практики, събирането на повече статистическа информация и много повече анализи. Ще поставим акцент на превенцията срещу недопустимите бизнес практики, на борбата с пазарните манипулации, подчерта тя. Комисията трябва да работи също в интерес на инвеститорите, да работи и за развитието на капиталовите пазари, със създаване на условия за търговия на директивни инструменти. Трябва да се разнообразят финансовите инструменти и работата в тази посока ще започне приоритетно. Пазарната капитализация на БФБ е много ниска, около 10% от БВП, посочи още Караиванова.
Според нея е нужна оптимизация на регулацията на база на европейския опит. "При всички положения ще има промяна в правилника от гледна точка на правомощия и компетенции на заместник-председателите, така че да бъде изчистено всякакво съмнение в тяхната самостоятелност и независимост."

По отношение за започналите стрес тестове кандидатът за шефското място в КФН бе предпазлива и предложи изчакване на резултатите от проверките. "На питането дали съм притеснена, че ще поема поста, когато стрес тестовете са стартирали, ще отговоря, че щях да съм по-притеснена, ако бях поела поста след като проверките са приключили. Министерство на финансите участваше като наблюдател в процеса, така че няма да стартирам от позиция да не съм съвсем незапозната. На база информацията, с която разполагам към момента, не мога да кажа, че стрес тестовете са зле организирани, но си запазвам правото да дам отговор на по-късен етап, когато навляза в повече детайли", посочи Караиванова.

Акцент от програмата й ще бъде и въвеждане на регулярни приемни часове на членовете на КФН за поднадзорните лица, както и организиране на регулярни семинари и обучителни срещи, а така също и на различни образователни кампании.
Идеята е въвеждане на позитивна работна атмосфера в комисията, подчерта още Караиванова. Ще се направи оценка на съществуващия експертен капацитет, на вътрешната организация и където се установи, че има нужда от допълнителни специалисти,ще се вземат мерки, ще се постигне оптимизация.

В момента Карина Караиванова е заместник-министър на финансите. ГЕРБ я номинира за председателския пост на КФН в последния възможен срок. Самата процедура по избор на нов председател на Комисията за финансов надзор бе проведена в ускорени темпове и за номинации бяха дадени съкратени срокове. Настоящият председател Стоян Мавродиев, както и част от заместниците му, са с изтекли мандати.

Новият председател трябва да бъде избран до края на седмицата. След изслушването в бюджетната комисия, номинацията трябва да бъде гласувана и в пленарната зала.

В същото време интервю за в. Труд днес настоящият председател на КФН Стоян Мавродиев посочва, че като председател на Надзора през изминалите шест години е поставил солидни и надеждни основи на качество и професионализъм в комисията. "С помощта на моя екип изградих една професионална, висококвалифицирана и устойчиво работеща институция, чиято работа е оценена високо както от българските политически партии в целия им спектър, така и от чуждите инвеститори, пазарните участници и от европейските и международни институции и партньори." "По време на моя мандат Комисията за финансов надзор се утвърди като силен, независим и отговорен регулатор, който осигурява ефективен надзор върху небанковия финансов сектор", посочи Мавродиев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив