03 Май 2024, 20:22 Днес (0) | Вчера (13)

Киберпрестъпността коства на света 8 трилиона долара всяка година

23 Юни 2023 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2023, 13:03

Електронизацията на ежедневието ни поставя хората в риск и те трябва да са наясно със своите дигитални права

Киберпрестъпността струва на света 8 трилиона долара годишно, според проучване на Cybersecurity Ventures. Сумата отваря дебат за неотложния характер на нуждата от нови, международни закони, които да се прилагат в онлайн пространството за защита на киберправата на гражданите, пише TechNews.bg. "Очакваме глобалните разходи за щети от киберппрестъпления да нарастват с 15 процента годишно през следващите три години, достигайки 10,5 трилиона щатски долара годишно до 2025 г. спрямо 3 трилиона щатски долара през 2015 г.”, казват от Cybersecurity Ventures. Щетите от кибер-престъпления включват: увреждане и/или унищожаване на данни, откраднати пари, загуба на производителност, кражба на интелектуална собственост, кражба на лични и финансови данни, присвояване, измама, нарушаване на нормалния ход на бизнеса след атака, разходи за разследване, разходи за възстановяване и изтриване на хакнати данни и системи, увреждане на репутацията.
Посочените числа могат да се четат и като разбивка на щетите от кибер-престъпления през 2023 г.:
    8 трилиона долара годишно,
    667 милиарда долара на месец,
    154 милиарда долара на седмица,
    21,9 милиарда долара на ден,
    913 милиона долара на час,
    15,2 милиона долара на минута,
    255 000 долара на секунда!
Във връзка с новите данни Организацията за кибер-права, виден защитник на поверителността в дигиталния свят и кибер-правата, публикува нова статия за повишаване на осведомеността относно важността на кибер-правата. В нея ОКП предлага практически стратегии за защита на личните данни в днешния все по-дигитализиран свят. В контекста на нашето технологично напреднало общество защитата на личните данни се очертава като критична задача, посочва ОКП в своята статия. Организацията казва, че хората са изправени пред постоянен порой от рискове, произтичащи от дигитализацията на всичко: от онлайн насилие през изтичане на лични данни до неоторизирано наблюдение и следене, което застрашава личната неприкосновеност. Нужно е да се заговори за належащата необходимост от кибер-права, по-конкретно за значението на защитата на личната информация и потенциалните последици от течовете на данни. Освен чисто материалните щети, оценени на 8 трилиона долара годишно, киберпрестъпленията имат и нематериални последици.
"Анализът изследва различни аспекти, свързани с киберправата, включително определението и обхвата на тези права в дигиталната среда. Той подчертава важността на правото на неприкосновеност на личния живот и правото на контрол върху собствената лична информация", казва Анакиара Сарто, директор на Организацията за киберправа.
Факт е, че в момента има различни правни рамки, свързани с киберправата. Те са все още "догонващи" тенденциите в съвременния дигитален свят и трябва да бъдат ревизирани и адаптирани, което пък е отговорност на лицата, организациите и правителствата, задължени да се грижат за спазването на човешките права.
Признавайки, че хората играят решаваща роля в защитата на своите собствени лични данни, статията дава практически насоки относно стъпките за подобряване на сигурността на личната информация. За пореден път и тук се препоръчва създаването и използването на "силни” пароли с голяма дължина и сложна комбинация от букви и цифри, използване на двуфакторно удостоверяване, както и бдителност при отварянето на електронни писма и особено линкове. Актуализацията на използвания софтуер е от критично значение също.
"Публикуването на този анали подчертава нашия ангажимент за повишаване на осведомеността относно киберправата и насърчаване на грижата за сигурността на данните", казва Сарто. "В епоха, в която цифровите взаимодействия са повсеместни и могат да представляват опасност, вече е наложително хората да бъдат надлежно информирани за начините да защитават своите лични данни – и овластени да го правят".
Всички граждани, според Сарто, трябва да са наясно със знанията и инструментите, от които се нуждаят, за да защитят своя дигитален живот.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив