03 Май 2024, 19:54 Днес (0) | Вчера (13)

Кипърският парламент обвини банкерите за кризата в страната

07 Май 2014 14:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 май 2014, 14:54

Основната вина за дълбоката финансова и икономическа криза, в която изпадна Кипър, носи ръководството на вече закритата Лаики Банк, тежка е отговорността и на двамата бивши управители на Централната банка на Кипър Атанасиос Орфанидис и Паникос Димитриадис

Престъпната безстопанственост от финансовите органи трябва да бъде разследвана от главния прокурор на страната. Това бяха основните заключения от дебата в пленарната зала на парламента на Кипър по доклада от парламентарното разследване за срива на банковата система и икономиката на страната през март 2013 г., който доведе до сключването на споразумението с Тройката и безпрецедентното в Европейския съюз "подстригване” на негарантираните депозити. 

Извънредното заседание на парламента за обсъждането на документа продължи повече от 7 часа и завърши късно вечерта във вторник  /6 май/. 

Докладът е от близо 400 страници, а заедно с приложенията към него надхвърля 1200 страници. Парламентарното разследване обхваща период от 18 месеца в търсене на причините и отговорните за колапса, изправил Кипър на ръба на фалита преди една година. 

Дискусията в пленарна зала бе на политическо ниво, в рамките на парламентарния контрол върху институциите в страната. Комисията, провела разследването, не замества ролята на компетентните правораздавателни органи, на прокуратурата, които са необходими, за да се ускори разследването и изправянето на виновните пред правосъдието. Кризата от 2013 г. е втората най-голяма катастрофа от 1974 г. насам за Кипър, заяви председателят на парламентарната комисия, изготвила доклада, Димитрис Силурис при представянето на документа. 

Той заяви, че констатациите определят основната отговорност за срива на банковата система на двамата бивши управители на Централната банка на Кипър Атанасиос Орфанидис и Паникос Димитриадис. 

Те и предишното правителство на Димитрис Христофиас са били наясно, че държавните гаранции за Лаики Банк на стойност 1.8 млрд. евро няма да имат ефикасно въздействие и че не са приложени необходимите процедури при вземането на това решение. Силурис нарече "престъпен” начина, по който е била управлявана закритата след решението на Еврогрупатта втора по големина банка на острова Лаики Банк. 

Сред основните заключения в доклада е и оценката, че решението на правителството да продаде кипърските банки в Гърция е било отрицателен ход, което е причинило загуби на банковата система на острова в размер на 3.5 млрд. евро. 

В изказванията на лидерите на политическите партии и депутати се подчертаваха отговорностите и ролята и на двете правителства – на Димитрис Христофиас и Никос Анастасиадис, за настъпилата икономическа катастрофа. Според депутати лявото правителство на Христофиас не е действало навреме с адекватни решения за управлението на банките, при явните тенденции за дестабилизиране на финансовата система, както и че е закъсняло да се обърне за помощ към Европейския спасителен механизъм. 

Дясното правителство на Анастасиадис бе критикувано, че е избрало да следва заповедите на своите идеологически европейски партньори и че се е съгласило с наложените от Еврогрупата строги рестрикции, най-вече за "подстригването” на негарантираните банкови депозити. 

Докладът и всички събрани доказателства в хода на парламентарното разследване ще бъдат предадени на главния прокурор на Кипър, който ще има последната дума за продължаване на наказателното разследване и изправяне на отговорните за кипърския колапс пред съда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив