26 Април 2024, 19:49 Днес (11) | Вчера (14)

Китай и Великобритания подписаха сделки за 40 млрд. лири

22 Октомври 2015 10:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 октомври 2015, 09:53
Под лиценза на creativecommons

Двете страни се споразумяха за борба с кражбите на интелектуална собственост, на търговски тайни и други поверителна бизнес информация

Великобритания и Китай подписаха бизнес споразумения на стойност около 40 млрд. британски лири (62 млрд. долара) по време на посещението на китайския президент Си Цзинпин в страната. Най-големите сделки са в областта на енергетиката, автомобилостроенето и туризма, предаде "Ройтерс".

Сред най-важните сделки е съгласието на Китай да инвестира 6 млрд. британски лири в проекта на френската Е Де Еф (EDF) за атомна електроцентрала в Хинкли Пойнт.

"Астън Мартин" (Aston Martin) подписа договор на стойност 50 милиона британски лири с "Чайна екуити" (China Equity), която се занимава с предприемачески капитал и инвестиции в частни акции, за да разработи електрическия си спортен автомобил Рапид (Rapide).

Китайският автомобилопроизводител "Джийли" (Geely), който е собственик на компанията "Лондон такси" (The London Taxi Company), инвестира още 50 милиона британски лири за разширяване на проучвателната дейност и за пускането на нови черни таксита с нулеви емисии вредни газове.

Освен това ще бъде открит филиал на парка за развлечения "Леголанд" (Legoland) в Шанхай като част от инвестиция в смесено дружество за 300 милиона долара от британската компания "Мерлин ентътенмънтс" (Merlin Entertainments).

Британският премиер Дейвид Камерън посочи, че Великобритания е сключила с Китай сделки в петролния и газов сектор на стойност над 12 млрд. лири.

Най-големият в света круизен оператор "Карнивал" (Carnival) е подписал договор за 2.6 млрд. лири за построяване на нови круизни кораби.

Британският концерн "Ролс Ройс" (Rolls Royce) си е осигурил договор за 1.4 млрд. лири, отбеляза Камерън.

Великобритания и Китай обявиха и търговски сделки в областта на здравеопазването за над 2 млрд. лири.

На съвместна пресконференция Камерън защити засилването на търговските връзки с Китай, предаде Би Би Си.

"За да води откровен разговор с Китай по въпроси като човешките права, Великобритания трябва да има силни икономически и търговски отношения със страната", аргументира се Камерън.

След като репортер на Би Би Си попита Си дали Великобритания би трябвало да прави бизнес с недемократична страна, която не винаги зачита човешките права, Камерън каза, че здравите търговски връзки са важни. "Колкото по-добри са отношенията ни, толкова по-възможно ни е да водим необходимите и откровени дискусии по други въпроси", отбеляза премиерът.

Си Цзинпин заяви, че Китай отдава голямо значение на защитата на човешките права и каза, че като се погледне какво става по света, се вижда, че винаги има какво да се подобри в това отношение.

Китайският президент подчерта, че би искал да изгради глобално стратегическо партньорство с Лондон и да задълбочи двустранните отношения. "Аз съм на държавно посещение в Обединеното кралство, за да градя върху вече постигнатото и да издигна китайско-британските връзки на ново равнище", каза на пресконференцията Си.

Пекин и Лондон съгласуваха и мерки за предотвратяване на промишления шпионаж и противодействие на престъпността в областта на електронната търговия, съобщи след пресконференцията говорител на Дейвид Камерън.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив