20 Април 2024, 01:32 Днес (0) | Вчера (10)

Кои са петте основни геополитически риска на 2015 година?

04 Март 2015 16:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 март 2015, 16:03
vestifinance.ru

Конфликтите и тероризмът със сигурност ще продължат да оказват политическо влияние върху бизнеса

Основните събития от началото на 2015 година — спадът в цените на нефта и събитията в  Близкия Изток, ще продължат да имат място и през останалата част на годината.  Поевтиняването на суровините може сериозно да навреди на икономиките на страните, богати на суровини. Това отбелязват анализатори от Aon Risk Solution, подразделение на водещата международна компания в управлението на риска и консултантската дейност в сферата на застраховането и презастраховането - Aon Plc. Ежегодно експертите на компанията изготвят геополитическа карта на горещите точки в света. Картата има за цел да отговори на основните въпроси, отправени от клиентите на застрахователя за това къде е по-безопасно да се прави бизнес.

Едва в седем от 163 развиващи се страни политическите рискове са намалели в сравнение с миналата година. В повечето от държавите, като например Зимбабве или Лаос, съществуват още много възможности за подобряване на политическия климат.
В 12 от страните е регистриран ръст на политическото напрежение, например Либия, Хаити и Пакистан.

"Последните 12 месеца са катастрофални от гледна точка на ръста на рисковете”, коментира Къртис Ингръм, вицепрезидент на компанията. Анализаторът визира Източна Европа, Нигерия и Ирак.

Aon и изследователската компания Roubini Global Economics, основана от световно известния икономист Нуриел Рубини, оценяват всяка страна в 9 категории на риска, сред които състояние на националната валута, закони, политическа намеса и насилие. В изследването влизат само развиващи се страни. Страните-членки на ОИСР също са изключени заради факта, че самите те формират ориентир за изследването.

Ето петте основни фактора, според изследователите, които трябва да бъдат взети под внимани през тази година.

Русия
Ниските цени на петрола и международните санкции, които бяха въведени в страната заради конфликта с Украйна, оказаха съществено влияние на икономиката на Русия. Нестабилността в страната ще продължи да "хвърля сянка върху целия регион", се казва в анализа. Политическият риск Русия ще има негативно отражение и за търговските партньори на страната – Беларус и Казахстан.
Изследователите предполагат, че конфликтът с Украйна и санкциите едва ли ще бъдат прекратени през следващите месеци.

Нефт и други суровини
Русия, Венесуела и Иран в последно време привличат все повече внимание заради намалените цени на нефта.  Това се превръща в проблем за неголемите страни, като например Узбекистан и Туркменистан, чиито икономики се много уязвими към пазарните сътресения.
Африканските страни, като Ангола, Камерун, Конго и Нигерия, чиито икономики зависят от минния и енергийния сектори, също отчитат намалели доходи и вероятно ще вземат решение за съкращения на разходите.

Конфликти и насилие
Основен риск представляват Ислямска държава в Сирия и Ирак и терористичната организация Боко Харам в Нигерия.
Нестабилните граници и незрялото гражданско общество в Близкия Изток и в Африка правят тези страни уязвими за насилие.

Процентни ставки
Дори незначително повишаване на процентната ставка на ФЕД би довело до засилване на световната конкуренция за капитал, което от своя страна ще повиши стойността на обслужването на външния дълг.

Близкият Изток и Северна Африка
В страни като Египет, Тунис и Мароко се очаква икономически ръст за сметка на намаляване цените на нефта. И трите цитирани стани, според изследването, отчитат високо ниво на риска зарази събитията в Ирак, Либия и Сирия.

Aon изготвя класацията на политическите рискове в развиващите се страни, за да помогне на компаниите да оценят риска за развиването на бизнес на нови или развиващи се пазари. Проблемите на една страна обаче могат да се разпрострат и в други страни, например, Турция и  Мексико могат да бъдат особено уязвими от политическа или икономическа гледна точка заради безредиците в Близкия Изток и в Латинска Америка, отбелязват анализаторите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив