19 Април 2024, 21:43 Днес (10) | Вчера (11)

Коментари на социолозите за оставката на кабинета

20 Февруари 2013 10:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2013, 10:35
Булфото

Премиерът заяви пред парламента, че по обед ще депозира оставката на кабинета

 

Социологът Андрей Райчев: Политическите сили ще съумеят да се споразумеят

Президентът ще предложи първо на най-голямата партия на Бойко Борисов да състави правителство. Борисов може или да прегласува настоящия кабинет, или да го подмени начело със себе си или с друг човек. Според Райчев политическите сили ще съумеят да се споразумеят.

Така коментира пред bTV социологът Андрей Райчев следващите стъпки след подадената днес оставка от страна на Борисов.

Премиерът заяви пред парламента, че по обед ще депозира оставката на кабинета. Ако той се откаже от предимството за нов кабинет, президентът ще предложи това на БСП. Ако и БСП не успее да състави кабинет, предложението е към трета, а не към третата по големина политическа сила, коментира Райчев. Той обясни, че това може да е и "Атака", и ДПС, и Синята коалиция.

Ако и те не успеят да съставят кабинет, президентът съставя служебен кабинет и следват извънредни парламентарни избори. Бойко Борисов заяви днес от парламентарната трибуна, че няма да участва в служебен кабинет.

Социологът Кънчо Стойчев: Оставката ще позволи на Борисов да остане в политиката

Подаването на оставка на правителството беше единственият верен и умен ход в създалата се ситуация. Това заяви за БГНЕС социологът Кънчо Стойчев във връзка с подаването на оставка на правителството на Борисов.

Според Стойчев подаването на оставката ще позволи на Борисов да остане в политиката.

"Макар и вероятно в качеството на опозиция. В това си качество той би могъл да бъде полезен на страната. В позицията на човек извън властта той ще има много по-големи морални основания да атакува основните си опоненти. Същевременно обаче, въпросът за отговорността за неговото управление тепърва ще се изостри", заяви Стойчев.

По повод изказването на Борисов БСП и ДПС да си направят служебно правителство до изборите, тъй като ГЕРБ няма да участват Стойчев коментира: "БСП и ДПС трябва да са луди да направят подобно нещо. Това е буквално хвърляне на горещия картоф.

Борисов много добре знае, че оставя разорена страна и ще се опитва да политиканства, като ще продължи с любимия си похват да обвинява всички останали", посочи Стойчев.

Попитан дали БСП с излизането си от парламента е оказало влияние на Борисов за подаване на оставката, Стойчев отговори, че това безспорно влияе, "тъй като Борисов загуби легитимността в населението, но и като загуби легитимността и в парламента няма какво повече да губи".

Според Стойчев напускането на парламента на основната опозиционна партия във всяка една страна си е атомна бомба.

"Независимо, че няма разпоредби парламентът автоматично да прекрати дейността си когато основната опозиция излезе от парламента дейността му се обезсмисля практически", каза още Стойчев.

Социологът Юлий Павлов: Никой не печели от оставката на Борисов

Оставката на правителството е прибързана, обяви социологът Юлий Павлов пред БНТ. "Снощи в предаването "Референдум" чух мнения на бизнеса (Емил Хърсев), на синдикатите (Пламен Димитров). Бяха единодушни, че оставка и предстоящи избори не са изгодни и ще влошат нещата."

Не беше редно под натиска на едно изключително агресивно малцинство да бъде подадена оставка, смята още Юлий Павлов. Според него в цялата страна протестират общо около 100 000 души, а не цялото общество, както при управлението на Жан Виденов и БСП: "Ситуацията сега няма нищо общо с 97-а година."

Социологът припомни примери с други страни като Гърция например, където подобни остри протести не са предизвикали оттегляне на управляващите.

Юли Павлов смята още, че нови избори може да бъдат насрочени най-рано в края на април или началото на май. По-рано няма как да стане поради законови и технически причини.

"Смятам, че никой не печели от оставката", подчерта Юлий Павлов.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив