19 Април 2024, 08:09 Днес (0) | Вчера (11)

Консорциумът от вестници има шанс да получи "ключа" от ИПК "Родина"

20 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Проблемите с устава на бившата държавна печатница "Родина" вероятно ще се разрешат в понеделник, 24 ноември, когато започва продажбата на миноритарния дял от дружеството на фондовата борса

Проблемите с устава на бившата държавна печатница "Родина" вероятно ще се разрешат в понеделник, 24 ноември, когато започва продажбата на миноритарния дял от дружеството на фондовата борса. В първия ден от предлагането инвестиционният посредник "Първа ФБК" ще пусне точно 16% от капитала на компанията. Този дял е необходим на консорциума от шест вестника, за да получат мнозинство в общото събрание, което ще им позволи свободно да извършват промени в управителните органи. Преди седмица обединението, което включва изданията "Банкеръ", "Монитор", "Новинар", Виж", Дума" и "Меридиан мач", приватизира 51% от печатницата за сумата от 6 млн. лева.

Преди това обаче сделката висеше на косъм тъкмо заради устава на ИПК, според който решения за смяна на директорите се вземат с мнозинство от две трети от гласовете в общото събрание. Това и предстоящата продажба на над 43% от акциите на фондовата борса притесняваше представителите на консорциума. Интригата поне засега изглежда потушена, след като държавата ще продава книжата си по възможно най-изгодната за обединението схема. Дори и друг инвеститор да се намеси в понеделник при пускането на първата партида, консорциумът ще има още два опита за придобиването на контрол върху печатницата.

Пакетът от 16% в понеделник ще се пусне по схемата "всичко или нищо", което означава, че участниците ще подават оферти само за цялото количество акции. Така от аукциона се изключват всички инвеститори, които желаят да придобият по-малко от 131 хил. книжа. Първоначалната цена за целия пакет ще бъде малко по-малко от 1.9 млн. лв., или стойността на акция, на която бяха изтъргувани 51 процента. Ако консорциумът участва в наддаването на минималната цена, това ще означава, че контролът върху "Родина" ще му излезе 7.9 млн. лева.

Обявената борсова котировка дори е по-висока от сключената сделка, тъй като за нея се плащаше с книжа по испанския дълг. Ако пък аукционът бъде спечелен от друг инвеститор, шестте вестника ще имат още два шанса да установят контрол. На втория етап ще се предлагат също 131 хил. акции, или 16% от капитала, а на третия - останалите 92 323 книжа. Засега схемата на продажба и датите на следващите аукциони не са определени, като вероятно това ще стане в зависимост от резултатите на първия.


ИПК "Родина" беше вписана в регистъра на публичните дружества преди седмица. Преди това малка част от капитала й (около 5%) беше приватизирана при първата вълна от боновото раздържавяване. Най-голям дял тогава купи приватизационният фонд "Екип 98". В случай че новият мажоритарен собственик придобие предлаганите в понеделник 16%, това няма да означава пълен край на интригата около дружеството. Интересно през следващите етапи ще бъде дали някой друг ще успее да купи над 5% от капитала, които ще дадат някои права за контрол върху управителните органи. Предоставянето на такава възможност е в ръцете на Агенцията за приватизация и посредника й по сделката "Първа ФБК", които трябва да обявят схемата на следващите търгове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив