06 Октомври 2024, 19:24 Днес (0) | Вчера (0)

Консултациите за бюджета завършиха без резултат

05 Декември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Милен Велчев не отстъпва за парите от "Земеделие" и "Тютюн", Ахмед Доган се скри от журналистите, Дикме си изпуска нервите

След многочасови обсъждания в политическия съвет на НДСВ и бюджетната комисия на парламента Бюджет'2004 стана причина за дискусия между ръководствата на коалиционните партньори НДСВ и ДПС. На инфарктна среща при премиера късно вечерта се събраха министърът на финансите Милен Велчев, шефката на бюджетната комисия Нина Радева и председателите на парламентарните групи на НДСВ и ДПС- Станимир Илчев и Ахмед Доган. "Няма да има отстъпки от предвиденото в бюджета. Няма да мине без да се пипат субсидиите за фонд "Земеделие", фонд "Тютюн" и БДЖ", каза Велчев на влизане в МС. "Не съм мислили за вариант ДПС да ни откаже политическа подкрепа, ще мислим, ако това се случи", каза министърът.
Предложението на Министерството на финансите е същото както и досега- 35 млн. лв. да се орежат от издръжката на министерствата, по 10 млн. лв. да се вземат от БДЖ и фонд "Земеделие", а 15 млн. лв. от фонд "Тютюн". "Очаквам разговорите да завършат в полза на предложения текст", каза шефката на бюджетната комисия Нина Радева. Според нея сметките били в процес на уточняване. На въпроса какво ще стане ако ДПС откаже подкрепа тя заяви, че винаги има варианти.
Още по-категоричен в очакванията си беше шефът на царската група Станимир Илчев, който заяви: "Досега НДСВ винаги е постигало успех в исканията си, надявам се че и този път ще постигне своето". По думите му бюджетът е добър и е общо дело на цялата парламентарна група.
Лидерът на ДПС Ахмед Доган се скри от журналистите като си тръгна от Министерския съвет от задния вход.

ВАРИАНТИ

Ще направим анализ на очакваното изпълнение на консолидирания бюджет за 2003 г. до края на 9-месечието, за да търсим резерви, съобщи по-рано зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. На въпрос дали ще могат да се използват пари от преизпълнението на тазгодишния бюджет, за да се покрие дупката от 70 млн. в сметките за следващата година замеделският министър Мехмед Дикме каза, че това е в компетенцията на Министерството на финансите. "Аз съм представил позиция, в която настоявам парите за фонд "Земеделие" и фонд "Тютюн" да бъдат увеличени, а не орязани. Ако с парите за субсидии ще бъдат решени проблемите на държавата, направо да ги закрият тези фондове", изпусна си нервите министърът.
 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив