25 Април 2024, 11:55 Днес (5) | Вчера (12)

Конфликтът в "Токуда банк" се разгоря отново

07 Юли 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Проведеното общо събрание на акционерите на "Токуда банк", както се и очакваше, не мина без сътресения.

Проведеното общо събрание на акционерите на "Токуда банк", както се и очакваше, не мина без сътресения. Преди началото на събранието, което бе обявено за 17.30 часа, представителите на лизинговата къща "Лейди ВСМ" (акционер в банката) Славка Иванова и Чавдар Държиков пристигнаха заедно със съдия-изпълнител. Първоначално двамата не са били допуснати на събранието, тъй като според изпълнителния директор на банката Стоян Александров уставът не позволява един пакет акции да се представлява от двама души. Решение на тази ситуация е било намерено, като е присъствал само Държиков и събранието е било проведено по предварително обявения дневен ред. Единствено е било отложено решението за увеличение на капитала. Доведеният от "Лейди ВСМ" съдия-изпълнител е трябвало да изземе от представителя на мажоритарния собственик в банката "Интернешънъл хоспитъл сървисиз" (с дял от 93.84%) Румен Сербезов мажоритарния пакет акции в банката. "Сербезов отказа да стори това и дори гласува с тях на общото събрание, въпреки че подписа предварителен протокол, според който трябва да се въздържа от гласуване с тях. Поради тази причина той ще носи наказателна отговорност", смята Държиков.

Според лизинговата компания основание за изземването на акциите е, че Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата е развалил договора, с който през 1998 г. „Лейди ВС" продаде мажоритарния пакет от акциите в банката на „Интернешънъл хоспитал сървисиз", собственост на японския бизнесмен Торао Токуда. По силата на този договор лизинговата компания продава 230 100 акции, които тогава представляват малко над 50% от капитала на банката. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и според "Лейди ВСМ" то възстановява статуквото в кредитната институция отпреди пет години.

От лагера на Сербезов обаче смятат, че дори да бъдат възстановени тези акции при сегашния размер на капитала от 30 млн. лв., те ще се равняват на едва 7.67%, а не на мажоритарен пакет. "Не мога да коментирам този юридически лабиринт, но те дори не са превели все още парите за акциите", заяви Стоян Александров.

От "Лейди ВСМ" настояват за вкарване на квестори в "Токуда банк" поради неизяснения статут на собствеността и загубите, които са реализирани през последните четири години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив