20 Април 2024, 03:44 Днес (0) | Вчера (10)

Красимир Катев си взе довиждане с валутен суап по дълга

10 Декември 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Красимир Катев си взе довиждане с валутен суап по дълга Правителството се договори със Световната банка да плати дълг за 100 млн. долара в евро Юри КАТАНОВ, Иван МИХАЛЕВ

Министерството на финансите е извършило отдавна подготвяния валутен суап със Световната банка, съобщиха за „Капитал“ отлично информирани източници. Сделката е договорена на 26 ноември и ще бъде финализирана на 15 декември, като превалутираната сума възлиза на 100 млн. долара. От Световната банка потвърдиха, че на тази дата наистина е била извършена такава първа по рода си операция между двете страни. Не е известен разменният курс, при който е осъществен суапът, но обикновено това е пазарният спот курс от датата, когато влиза в сила сделката. Според Reuters Investor за 26 ноември този курс е 1.1941 долара за евро.
Министърът на финансите Милен Велчев също потвърди пред „Капитал“, че е подписано споразумение за суап на 100 млн. долара дълг към Световната банка. Той допълни, че второ такова споразумение за същата сума може да бъде сключено през лятото на следващата година, когато предстоят лихвени плащания към финансовата институция. Решението за това ще зависи от движението на долара спрямо еврото.
Суапът вероятно е и последната голяма операция на заместник-министъра на финансите Красимир Катев, който по неофициална информация възнамерява да се оттегли от поста си до Коледа. Неговият очакван наследник е председателят на Изпълнителната агенция за национална туристическа реклама Илия Лингорски, макар назначението му все още да не е обявено официално. Няма яснота за бъдещите планове на напускащия Катев, но според негови близки той ще се занимава с частен бизнес в България и поне засега не планира да работи в чуждестранна инвестиционна банка или финансова институция.
Същността на сделката със Световната банка се състои в това, че задължения, деноминирани в долари (главница и лихви), са били превалутирани в евро. Казано просто - задължения на България в долари ще бъдат изплащани в евро по курса между двете валути към датата на суапа. По този начин се хеджира валутният риск, което би могло да е свързано и с преки печалби за фиска. За подобна сделка се заговори още през пролетта, като тогава Красимир Катев раз­ясни, че евентуална замян ще бъде осъществена, ако доларът продължи да поевтинява, но се появят сигнали, че след това ще поскъпне.
Според Катев суапът действително ще доведе до преки печалби за страната, а и ще подобри валутната структура на държавния дълг. Според прогнозите, заложени в бюджет 2004, средногодишният курс лев/долар ще е 1.8, тоест 1.086 долара за евро. Международният валутен фонд прог­нозира 1.12 долара за евро догодина, а осреднената прогноза на ноемврийската анкета на Reuters сред 60 валутни стратези е 1.22 долара за евро в период от 12 месеца, макар посочените стойности да варират между 0.88 и 1.35 долара за евро. През седмицата зелената валута регистрира няколко отрицателни рекорда спрямо еврото, минавайки отвъд границата 1.21 долара за евро. Ако щатската валута продължи да поевтинява обаче, от суапа няма да има преки печалби. В противния случай размерът им ще зависи от нивата, до които се съвземе доларът. Така например при завръщане до паритет печалбата за България може да достигне около 20 млн. долара.
Суапът стана възможен, след като на 14 октомври в Държавен вестник беше обнародван приетият Закон за ратифициране на споразумението с Международната банка за възстановяване и развитие (част от групата на Световната банка) за изменение на някои заемни споразумения между България и МБВР. На 29 юли пък Милен Велчев и вицепрезидентът на Световната банка Греъм Уийлър подписаха базово споразумение за използване на деривати, което даде достъп на страната ни до хеджиращите инструменти, свързани със заемите от банката. Сред тези инструменти освен валутните суапове са още лихвени суапове, лимити и диапазони по лихвите и по изключение стокови суапове. При предоставянето на тези финансови продукти Световната банка всъщност се явява посредник между пазарните институции и своите длъжници, като сключва отделни договори с всяка страна. По този начин длъжниците могат да се възползват от финансови условия, които отразяват отличния кредитен рейтинг на Световната банка - ААА.
Освен всичко останало осъществената операция следва насоките на Стратегията за управление на дълга. В документа е записано, че ще бъде увеличаван делът на дълга, деноминиран в левове и евро, а текущите рискове от движението във валутните курсове ще бъдат избягвани чрез активни хеджингови техники (валутни суапове, опции, форуърди) с контрагенти първокласни финансови институции или официални кредитори. Стратегията препоръчва още да се възприеме пазарната практика за документация на ISDA (Международната асоциация за суапове и деривативи) - нещо, което беше направено в началото на октомври с ратификацията на базовото споразумение с ISDA.
Към края на октомври доларовите задължения са 49.9% от общия държавен външен дълг, възлизащ на 7.642 млрд. евро, като е предвидено до 2005 г. те да паднат до под 40% от общите задължения. Задълженията към СБ са 841 млн. евро, или 11.9% от външния държавен дълг, като задълженията, чиито плащания остават деноминирани в долари, възлизат на около 100 млн. долара.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив