13 Май 2024, 11:36 Днес (5) | Вчера (0)

Кредитният рейтинг ще улесни получаването на заеми

05 Ноември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

В България вече е дошъл моментът за съществуване на кредитна агенция, която с дейността си би могла да спомогне за прозрачността и развитието на икономиката

В България вече е дошъл моментът за съществуване на кредитна агенция, която с дейността си би могла да спомогне за прозрачността и развитието на икономиката. Това заяви Христо Михайловски, председател на Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/, на кръглата маса Определяне на кредитен рейтинг - практика и възможности за развитие в района на Югоизточна Европа /ЮИЕ/ в рамките на Икономическия форум за ЮИЕ. Засега обаче липсват необходимата нормативна база и регулации в тази област, посочи той. Кредитен рейтинг се дава, за да може съответната фирма по-лесно да получи финансиране на пазара, каза Каузо Имай, генерален директор в японската кредитна агенция JCRA. Според него правителството в една страна трябва да укрепи пазара й и да създаде правила, едва след това идват кредитните агенции. В условията на глобализиращи се пазари и изостряща се конкуренция Каузо Имай прогнозира три възможности пред местните кредитни агенции в перспектива. Според него единият вариант е те да се слеят или да бъдат погълнати от международните, което ще доведе до хармонизиране на стандартите им. Друг вариант е те сами да се унифицират с международната практика и така да станат по-конкурентоспособни. Третата възможност предполага местните агенции сами да търсят ниша в регионалните пазари, в която да работят. Според Имай най-вероятен за реализация е първият вариант.
Кевин Дели, директор рейтинги в S&P, представи проблемите, свързани с държавния кредитен рейтинг, и принципите за оценка. Според него S&P ще повиши рейтинга на България, след като приключи приватизацията у нас с продажбата на БТК и Булгартабак. Според него добре би се отразило на страната ни, ако следващата година приключи и раздържавяването на електроразпределителните дружества.
Пренаб Кумар Чаудхуру, изпълнителен директор на индийската кредитна агенция ICRA, подчерта необходимостта от регулаторна рамка, която да благоприятства и подкрепя развитието на местна кредитна агенция. Според него в развиващите се пазари, какъвто е българският, особено важна е надеждността на кредитните рейтинги, давани от местните агенции на фирмите.
Христо Михайловски каза, че развитието на кредитирането в България и силната конкуренция между банките налагат бързо взимане на решение за отпускане на кредит. Именно в това БАКР може да помогне на банката като трета страна с независимата си оценка, каза Михайловски. Агенцията работи вече с няколко български банки, като други променят вътрешните си правила за дейност, за да могат да ползват кредитните доклади, изработвани от БАКР, допълни той.
 . 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив