26 Април 2024, 22:30 Днес (11) | Вчера (14)

Купуваме си нива, 7 години не я застрояваме

19 Декември 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 декември 2018, 08:58

Офшорките и дружества с акции на приносител без право на земеделски имоти

След придобиването на право на собственост върху земеделски земи, новият притежател на имота 7 години да няма правото да променя предназначението им да могат да ги застрояват. Това става ясно от написаното в проектозакона за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи, публикуван за обществено обсъждане, пише в. Монитор. Правилото не важи в случаите на влязъл в сила общ устройствен план на общината и за изграждане на важни обществени обекти. Седемгодишният срок започва да тече отново при всяко прехвърляне на правото на собственост за съответните земеделски земи, с изключение на случаите на наследяване, когато срокът изтекъл за наследодателя се зачита в полза на наследниците.
С предложения за обсъждане проект се предлагат и промени в други нормативни актове. Едната е в закона за фирмите регистрирани в офшорни зони да се запише такива дружества, контролираните от тях лица и техните действителни собственици да не могат да придобиват и да притежават право на собственост върху земеделски земи. Същото се отнася и за акционерните дружества, които са издали акции на приносител. Идентичен е режимът и за фирми, в които съдружници или акционери са чужденци или чуждестранни юридически лица от държави извън ЕС. Второто изключение от тази норма е при сключен международен договор между България и съответната трета страна или когато земеделският имот се придобива по наследство.
Земеделските земи от държавния поземлен фонд се предлага да могат да се отдават под наем или аренда без провеждане на тръжна процедура, когато са заети с трайни насаждения, върху тях има хидромелиоративни съоръжения, а също на земеделски стопани на възраст до 40 години или на приватизирани бивши държавни овощни разсадници. По същия начин ще може да се процедира и с нивите от общинския поземлен фонд, като това ще става предложение на кмета на общината и след решение на общинския съвет.

В предложения за обществено обсъждане до 16 януари закон се предвижда още и в плановете за уедряване (комасация) да не се включват имоти, върху които е наложена ипотека, възбрана, или са обременени с други вещни тежести, предмет са на висящ съдебен спор за правото на собственост, или ограничени вещни права, за които се извършва делба, или са предмет на процедура по отчуждаване.

Относно наемането на земеделска земя в проектозакона се предлага срокът на договора да не бъде по-дълъг от 10 години, като изключение се прави за площи за създаване и отглеждане на трайни насаждения, но не за повече от 30 стопански години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив