25 Април 2024, 00:56 Днес (0) | Вчера (12)

Кюлев предлага за ДЗИ по-малко от “Ти Би Ай”

02 Юли 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Дружеството на собственика на Росексимбанк Емил Кюлев - "Контракт София" ЕООД , което единствено подаде оферта в понеделник за ДЗИ, предлага цена от 20.5 млн.евро (20.2 млн.долара) за 80% от застрахователя.

Това съобщи във вторник изпълнителният директор на Агенцията по приватизация (АП) Апостол Апостолов по време на публичното отваряне на единствената оферта. Последната оценка на ДЗИ, изготвена неотдавна от "Делойт и Туш", бе за 35 млн.долара.
Апостолов оповести още, че кандидат-купувачът предлага в следващите пет години да инвестира в ДЗИ 11 млн. лв., както и да не съкращава персонала от 720 души. В предадените от "Контракт" документи е записано още, че "Интерамерикан" ( дъщерно дружество на "Юреко" с дял от 98.07%) ще бъде мениджър по бъдещото преструктуриране и развитие на ДЗИ. От АП допълниха, че "Контракт" трябва да реши дали да плати допълнително 2.21 млн. евро, които да постъпят впоследствие в ДЗИ от продажбата на "Армеец". "Ако не се съгласят, парите от "Армеец" ще постъпят направо в бюджета", каза шефът на АП. Според него успех би било, ако до края на този месец проектодоговорът бъде внесен за одобрение в надзора на агенцията.
Апостол Апостолов обясни още, че "Контракт София" е в процедура по преструктуриране, като сегашният капитал от пет хил.лв. ще нарасне на 30 млн.лв. Освен това акционерната структура щяла бъде изменена, като Кюлев лично ще държи малко под 0.02%, а свързаните с него Росексимбанк и английската офшорка "Денис Овърсийз лимитед" - съответно по 9.98% и 90%. Допълнителна информация за английската компания обаче не бе намерена.
Дори и бегъл поглед върху сегашната оферта за ДЗИ показва, че тя е с около 20% по-ниска от тази на предишния кандидат - холандския холдинг "Ти Би Ай" (собственик на "Булстрад" и пенсионните фондове "Доверие" и БПОД). Неговото предложение предвиждаше за 67% от акциите на ДЗИ цена от 20.5 млн.долара и инвестиции за двегодишен период за 17 млн.долара. "И цената, и размерът на инвестициите не ни изглеждат удовлетворителни", беше становището на тогавашното ръководство на АП, което отказа с тези мотиви да подпише договор с "Ти Би Ай" за покупка на ДЗИ. Използвайки за база цената на акция, давана от "Контракт", лесно се изчислява, че за 67% дял дружеството би предложило едва 17 млн.долара (33.5 млн.лв). Ако държавата се бе съгласила да продаде ДЗИ преди година на "Ти Би Ай", щеше да получи 42.53 млн.лева за същия пакет. Тогава и курсът на долара бе по-висок от сега. Допълнителни средства щяха да дойдат, ако остатъчният дял бе пуснат на борсата. А и самият холдинг предлагаше още 2.5 млн.долара за оставащите акции. Най-важното обаче в случая е, че ДЗИ сега щеше да стои много по-добре на пазара.
Апостол Апостолов обясни, че "Ти Би Ай" са били отхвърлени, защото са искали да платят със замяна на италиански дълг по схемата САЧЕ (там редукцията е с 10-15%). "Освен това те поискаха АП да задели екскроу сметка с 28.5% от цената. Малко преди да прекратим предишната процедура "Ти Би Ай" поиска нова оценка на ДЗИ, преди да потвърди офертата си", обясни той.

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив