06 Май 2024, 02:13 Днес (0) | Вчера (1)

Лондон затяга отпускането на социални помощи заради новите мигранти

06 Декември 2013 10:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 декември 2013, 10:59
Под лиценза на creativecommons

Великобритания, Франция и Германия вече изразиха опасения, че новите мигранти ще разчитат на щедрите социални системи, а няма да се включат като работещи в икономиките на страните, в които се преселят, и искат законодателнви мерки срещу т. нар. ”социален туризъм”

Великобритания ще затегне правилата за отпускане на социални помощи по повод предстоящото отпадане от 1 януари 2014 г. на ограниченията за достъп на българи и румънци до европейските трудови пазари. 

Това заяви британският вътрешен министър Тереза Мей в Брюксел, където днес Съветът на вътрешните министри на страните-членки на ЕС обсъжда свободното движение на хора в ЕС и свързаните с него нарушения. Според Тереза Мей не бива да се позволи свободният достъп до пазарите на труда да доведе до "масова миграция”. Тя потвърди и че ще поиска промени в правилата занапред. 

"Едното от нещата, които ще подчертая днес е, че има известни проблеми със свободното движение и трябва да променим начина, по който то се прилага в ЕС. Например, за новите страни, които ще се присъединят в бъдеще, трябва да имаме възможност да забавим пълния им достъп до свободно придвижване, докато не постигнат определени икономически стандарти, за да няма масова имиграция”, каза британският вътрешен министър. 

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдиетоВивиан Рединг реагира с репликата: "Свободното движение е основно европейско право и не подлежи на обсъждане”. Рединг подчерта, че, ако има злоупотреби със социалните системи, това се дължи на неясните закони и на щедрите правила за отпускане на помощи в някои страни. 

Те, по думите й, "трябва да си напишат домашното”, вместо да искат промени в европейските принципи. "Принципът е, че правото на свободно движение не дава право на злоупотреби със социалните системи. 

Трябва да има правила на национално ниво срещу подобни злоупотреби и аз ще призова министрите най-сетне да си свършат работата като въведат такива правила и се погрижат те да се прилагат правилно”, заяви еврокомисар Рединг.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив