24 Април 2024, 16:04 Днес (10) | Вчера (6)

Лоши застрахователи - Добри застрахователи (видео)

23 Март 2013 08:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 март 2013, 18:30
youtube.com

Руска потребителска организация пусна в мрежата видео – застрахователна антиреклама, онагледяващо какво се случва, ако застрахователят ви отказва плащане по задължителната полица „Гражданска отговорност”

 

За да кажеш че някой застраховател е лош, поне трябва да се дефинира какво е това да си лош. Да допуснем че „лош” значи:

 

-              не плаща- възниква въпроса от къде на къде!? Че ние договор не подписахме ли!? Не е ли поел ангажимент да ме обезщетява при определени обстоятелства!? Длъжен ли е да го спазва по кодекс!?

-              Служителите са нелюбезни- ами на тия хора им се плаща да си вършат работата. Като питате- да отговарят и то така че да спрете да питате и да не останете недоволен. Чудя се кой мениджър ще е доволен ако хората които наема му създават недобър публичен имидж!?

Нещата са безкрайно прости! Не може да надуваш действителната стойност за да вземеш по-голяма застрахователна премия, а когато се случи застрахователното събитие да ревеш - "Ама чакай сега, аз се надявах че няма нищо да се случи защото всъщност действителната стойност е по-малка от тази за която ти се застрахова!"

Коя стойност е недействителна? Онази върху която си принудил клиента да се застрахова или онази която изплащаш когато настъпи застрахователното събитие? В кой от двата случая го лъжеш?

Руска потребителска организация пусна в мрежата видео – застрахователна антиреклама, онагледяващо какво се случва, ако застрахователят ви отказва плащане по задължителната полица „Гражданска отговорност”:

 

 

 

Ето и малко суха статистика:

 

Според официалните данни на регулатора през третото тримесечие отказът за изплащане на обезщетение по застраховка „Каско”  е най-честият предмет на жалбите,  постъпили срещу действията на застрахователите и застрахователните посредници – в 18,8 % от преписките, следвано от некоректни практики,  прилагани от застрахователи в 14,1 %  от жалбите и сигналите.  За разлика от шестмесечието на 2012  г.,  през третото тримесечие са постъпили много повече жалби,  свързани с некоректни практики,  прилагани от застрахователите,  което е причината за изместване на отказа за изплащане на обезщетение по „Гражданска отговорност”  на автомобилистите от втората позиция.

Основният поток от жалби и сигнали,  които се обработват в КФН са на потребители на застрахователни и здравноосигурителни услуги и продукти. За третото тримесечие на 2012  г. разпределението по пазари е както следва: 58.8 % във връзка с продуктите и услугите,  предлагани на застрахователния и здравноосигурителния пазар, 36.5 %  -  от осигурителния пазар и 4.7 % - от инвестиционния пазар.

Относителните дялове на жалбите в различните сектори на база информацията за деветмесечието са съответно – 60.3% за застрахователния пазар, 34.3%  за осигурителния пазар и 5.4%  за инвестиционния пазар.  В застрахователния сектор се наблюдава известно намаляване на жалбите спрямо предходното тримесечие от 234 броя за второ тримесечие до 214 броя за трето тримесечие на 2012  г. 

В рамките на застрахователния пазар преобладаващият брой жалби е свързан с услугите и продуктите, предлагани отобщозастрахователните дружества – 86 %.  Този процент увеличава размера си незначително спрямо 2011  г.,  когато е възлизал на 85.3%.   Значително по-малък е делът на жалбите от животозастрахователният пазар спрямо общозастрахователния.  Жалбите срещу действията на лицата,  предоставящи продукти и услуги на животозастрахователния пазар през трето тримесечие са 14 %.

От анализа на жалбите и сигналите във връзка с продукти и услуги, предлагани на застрахователния пазар от гледна точка на лицата, които ги предлагат може да се каже, че най-много жалби през първите девет месеца на 2012  г.  са постъпили срещу действия,  извършени от застрахователи – 96,1%.  

 

 

 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив