25 Април 2024, 14:08 Днес (9) | Вчера (12)

Лукашенко иска да застрахова Световното по хокей 2014 срещу международен бойкот

18 Септември 2013 12:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2013, 12:26

В интервю за агенция „Ройтерс“ белоруският президент заявява, че приема дадения му от Запада етикет на "последния диктатор на Европа" с гордост и като отличие

Президентът на Белорусия Александър Лукашенко, обвиняван в авторитарно управление, се е разпоредил световният шампионат по хокей, който ще се проведе в Минск следващата година, да бъде застрахован срещу отмяна или международен бойкот, съобщават руските медии.

Съгласно указ № 430 от 13 септември, подписан от Лукашенко, игрите трябва да бъдат застраховани срещу тези рискове от компания, която задължително трябва да е местна.

Стойността на застрахователната премия не се разгласява. Според президентския указ срещу възможни загуби трябва да бъдат застраховани още Международната федерация по хокей, както и компанията Infront Sports & Media AG, която се занимава с маркетинговата и рекламна кампания на шампионата догодина.

А за да бъде всичко с организацията наред, Лукашенко с друг указ задължава столичната градска управа да предостави за игрите безвъзмездно залите "Минск-Арена" и "Чижовка-Арена".

Допълнително столичната община трябва да пресече незаконните опити за „необоснован ръст на цените“ от страна на хотелиери и ресторантьори по време на големия международен турнир.

Гласове за преместване на шампионата на друго място се появиха веднага след последните избори в Белорусия през 2010 година, които публично бяха заклеймени от световната общност като недемократични, заради многобройните нарушения.

Международната федерация по хокей в лицето на президента си Рене Фазел обаче е на друго мнение. „Спортът не трябва да бъде използван като политически инструмент“, категоричен е швейцарецът.

Въпреки това гласовете за преместване на шампионата другаде не стихват. В този дух е и последната резолюция на Европейския Парламент по въпроса, заради използваните мъчения в белоруските зандани срещу политически затворници.

Минск успя да спечели домакинството през 2009 година, като игрите са насрочени за периода 9 – 25 май 2014 година.

Начело на Беларус от 19 години, Александър Лукашенко не дава признаци, че скоро ще отпусне здравата хватка върху властта над бившата съветска република. Нещо повече, свадливият и често провокативен президент е прибавил и иронията към арсенала си, с който отклонява критиките на западните политици. В интервю за агенция „Ройтерс“ от миналата година той заявява, че приема дадения му от Запада етикет на "последния диктатор на Европа" с гордост и като отличие.

"Вие сте тук и гледате един жив диктатор. Къде другаде бихте могли да видите такъв?...Твърдят, че дори лошата реклама е добра", без притеснения казва Лукашенко.

Годините дипломатически караници със Запада и множеството критики за неспазването на демократичните принципи и човешките права в Беларус поставиха страната в положение на изолация. Нито забраната на пътуванията, нито блокирането на авоарите на хора, близки до управляващите, от страна на Европейския съюз обаче са оказали някакво влияние върху политиката на президента. 

Само един пример: в Парламента на Беларус в момента няма нито един депутат от опозицията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив