20 Април 2024, 07:11 Днес (0) | Вчера (10)

МВР e установило над 200 хил. пътни нарушения на пътя по-малко в сравнение с 2013 г.

10 Септември 2014 09:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 10 септември 2014, 09:52
под лиценза на creative commons

Това се посочва в анализ за състоянието на безопасността на движението по пътищата на страната и контролната дейност на МВР, публикуван на сайта на министерството

За първите шест месеца на тази година МВР е установило с над 200 хил. нарушения на пътя по-малко в сравнение с миналата година. Това се посочва в анализ за състоянието на безопасността на движението по пътищата на страната и контролната дейност, публикуван на сайта на МВР. Той е за периода от началото на 2014 година до края на юни.

Единствената причина, посочена в документа, е тълкувателното решение на Върховния административен съд от началото на 2014 година, според което мобилните камери не отговарят на изискванията на закона, защото не може да бъде установено (нямат GPS координати) местоположението на автомобила, на който са монтирани.

За да може отново камерите да бъдат използвани трябва да се приемат няколко промени в законодателството. В момента в България има 15 стационарни камери, които в периодите с натоварен трафик, заснемат по 1000 нарушения на ден. Преди време беше съобщено, че до края на годината ще бъдат поставени над 200 мобилни камери, с които ще се обхване 70% от трафика, който близо до стандартите в ЕС.

Служебното вътрешно министерство обаче спря обществената поръчка за купуване на камери. По думите на заместник-вътрешния министър Филип Гунев "фирмата, която щеше да спечели поръчката и да инсталира камерите, отпечатва и разнася глобите, щеше да прибира процент от събраните пари. Идея, която, освен че не е подложена на обществено обсъждане, напомня на практиката за събиране на данъците срещу процент от сицилианската мафия. Анализът показва, че голяма част от нарушенията, засечени от камери, са за до 10 км/ч превишение. За да излезе сметката на фирмата, тя трябва да глобява тези хора", заяви Гунев.

По думите му при липса на финансов ресурс  трябва да се търсят варианти като финансов лизинг или постепенни инвестиции от Фонда за безопасност на движението, където са събраните глоби.

Тази година е и първата от няколко насам, през която е отчетен ръст на жертвите от катастрофи. Най-видно е това през месеците март, април и май, когато са загинали 158 граждани или (54,68%) от общия брой на загиналите за отчетния период, а по отношение на ранените най-висок процент се наблюдава през месеците април, май и юни, когато са ранени 2295 човека или (60.13%) от общия брой на ранените за отчетния период, се казва още в анализа на МВР.

Според Гунев това се дължи предимно на няколко проблемни области на страната, както и на ръста с 50% на загиналите през март месец. "Още тогава са взети мерки и броят намалява от месец май насам.

И пак, ако говорим за обективна статистика, не бива да гледаме само абсолютните стойности. Важно е да знаем дали се е покачил броят на автомобилите, изминатите километри средногодишно от автомобили, транзитно преминаващите превозни средства и т.н. Надявам се, че след като беше въведена автоматизираната система за следене на трафика, вече ще имаме данни, които позволяват анализ", смята още Гунев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив