20 Април 2024, 05:51 Днес (0) | Вчера (10)

МВФ поиска от правителствата фискални мерки за борба с Covid-19

09 Март 2020 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 март 2020, 17:08

Временната криза не трябва да води до загуба на работни места или до фалити, като добави, че най-доброто решение ще бъдат преките парични трансфери

Правителствата трябва да въведат някаква форма на фискални мерки за противодействие на икономическото въздействие на коронавирус Covid-19, заяви в понеделник главният икономист на Международния валутен фонд Джита Гопинат, цитирана от БНР. В публикация в своя блог Гопинат написа, че като възможни мерки трябва да се разглеждат всички парични трансфери, данъчни облекчения и субсидии за заплати. Тя отбеляза, че временната криза не трябва да води до загуба на работни места или до фалити, като добави, че най-доброто решение ще бъдат преките парични трансфери.
Главният икономист на МВФ посочи, че намаляването на лихвите и програмите за закупуване на активи (т.нар. "количествени улеснения") могат да помогнат само в дългосрочен план, след като ситуацията се нормализира. Джита Гопинат подчерта, че централните банки трябва да са готови да предоставят ликвидност на финансовите институции и компании.
Тя посочи като пример решението на Италия да удължи данъчните срокове за компаниите в засегнатите райони и допълнителен фонд работна заплата за подпомагане на работниците, които са освобождавани на фона на наложените карантини и ограничения за пътуване.
Южна Корея също въведе субсидии за заплати за малките търговци и увеличи надбавките за домашни грижи и търсещи работа, докато Китай временно се отказа от вноските за социално осигуряване за бизнеса, допълни представителят на МВФ.
"Широко базираните фискални стимули в съответствие с наличното фискално пространство могат да помогнат за увеличаване на съвкупното търсене, но най-вероятно ще бъде по-ефективни, когато бизнес операциите започнат да се нормализират", каза г-жа Гопинат.
През миналата седмица управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че епидемията от коронавирус представлява сериозна заплаха за световната икономика. Тя също така обяви пакет от 50 милиарда долара при ниски лихви за страните със средни и ниски доходи, които се борят с негативното икономическо влияние на коронавируса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив