20 Април 2024, 12:38 Днес (0) | Вчера (10)

МВФ предупреди за опасност от балони в Азия

29 Април 2013 09:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 април 2013, 09:47
Под лиценза на creativecommons

Малайзия и Китай са държавите, класирани най-напред в класацията на МВФ по надеждност на институциите, докато Индия и Филипините са на дъното на класацията

Международният валутен фонд предупреди за опасност от балонизиране при инвестиционните активи. В регионалния анализ на перспективите през Азия и Атлантика фондът отправя препоръки към икономиките да подготвят мерки, противодействащи на опасността от балон при активите, особено имотите, както и да подобрят ефективността на държавните институции. МВФ обръща внимание и върху необходимостта от либерализация на трудовия пазар, ако азиатските икономики искат да се доближат до стандартите на развитите страни, съобщи Дарик.

"Развиваща се Азия е потенциално податлива на капана, към който тласка явлението на средните доходи - феномен, при който икономиките рискуват стагнация при средните доходи, а от там се стига до невъзможност от догонване на развитите икономики", пише в анализа на Международния валутен фонд.

Икономиките в Азия, които залагат на политиката на средните доходи, са по-малко изложени на риск от забавяне на растежа, спрямо икономиките, фокусирани върху средните доходи, в други региони на света. Въпреки това тяхното представяне на ниво институции е по-слабо, подчертават още експертите на фонда.

Техните предупреждения се появяват в момент, когато светът очаква от азиатските икономики да поведат глобалното икономическо възстановяване след кризата.

Според МВФ Индонезия, Филипините, Китай и Индонезия трябва да подобрят институциите си, отговарящи за икономическия подем. Филипините и Тайланд са изложени на най-голям риск от забавяне на растежа.

Малайзия и Китай са държавите, класирани най-напред в класацията на МВФ по надеждност на институциите, докато Индия и Филипините са на дъното на класацията. Под стабилност на институционално ниво фондът разбира политическата стабилност в страната, по-малкото бюрокрация, по-малко конфликти и по-малко корупция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив