25 Април 2024, 18:14 Днес (14) | Вчера (12)

МОСВ: На места в страната са възможни внезапни наводнения

04 Септември 2014 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 септември 2014, 11:04

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреди, че на места в страната са възможни внезапни наводнения днес заради продължаващите валежи. По прогноза на НИМХ и през това денонощие с прекъсвания ще продължи да вали дъжд. В Северозападна България, Предбалкана, в Тракия и Родопската област се очакват по-значителни валежи, като на места количествата за денонощието ще достигнат 20-30 л/кв.м.

В резултат на интензивните валежи, по-значително ще се повишават нивата на реките Тополовец, Войнишка, Видбoл, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът,  Вит и Осъм в долното течение, басейнът на р. Янтра в горното течение, р. Русокастренска, р. Средецка, в поречията Тунджа, Марица в горното и средното й течение, Арда в горното й течение, Върбица и Места.
 
Водните количества по цялото протежение на р. Искър ще се повишат. По-значителни повишения ще има във водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, р. Лесновска, р. Банкенска, р. Владайска, р. Батулийска,р. Искрецка, р. Малък Искър и река Златна Панега.

В Сливен проливният дъжд е наводнил приземни етажи и мазета в града, уточнява БНР.

След проливен дъжд река Тополница е излязла тази нощ от коритото си и е заляла над 600 декара земеделски земи, основно в землището на панагюрското село Поибрене. Наводнена е само една къща, но тя е необитаема, уточни за "Хоризонт" кметът на селото Иван Пандуров. Екип обхожда района, за да направи първоначална оценка на щетите. Опасенията са, че преливните води от Тополница може и да са замърсили земеделските земи, тъй като реката минава през няколко хвостохранилища на рудници над Поибрене. В момента водите се оттичат и се прибират в коритото на реката. Според началника на връзки с обществеността към Община Панагюрище Цеца Плачкова-Попова обстановката в останалите части на региона е нормална. Специализиран екип е обходил тази сутрин всички водоеми и към момента няма опасност от наводнения.

Заради очакваните обилни дъждове през следващите три дни всички язовири и реки в Пазарджишка област са под 24-часово наблюдение. Към момента няма причини за тревога, уверяват от районното управление на "Пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив