29 Март 2024, 17:23 Днес (12) | Вчера (11)

Международните рейтинговите агенции отново на мушката на ЕС

02 Юли 2012 10:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2012, 14:28

Европейският финансов надзор започна проверка на методите им за оценка

 

След масираното понижаване на рейтингите на редица големи европейски банки Европейският орган за ценни книжа и пазари (Esma) започва проверка на методите за оценка на трите най-големи агенции в света - Standard & Poor's (S&P), Fitch и Moody's. Целта е да се види дали начинът им на работа е достатъчно стриктен и прозрачен, тъй като има опасения, че агенциите не разполагат с достатъчно ресурси – като време и служители, за адекватен анализ, съобщи директорът на Esma Стивън Мейор пред "Файненшъл таймс". 

Проверката трябва да приключи до края на годината. След като стана известно, че тя е в ход, S&P обяви готовност да оповести методиката, по която работи. Другите две компании отказаха коментар.

През последните месеци работата на рейтинговите агенции е под лупа, особено след свалянето на рейтингите на Испания и Италия през миналата година. Различни политици в Европейския съюз вече многократно предлагат създаване на единна рейтингова агенция за Европа. Други обаче са на мнение, че подобен „държавен” орган няма да оцелее в конкуренцията.

Обвиненията към S&P, Fitch и Moody's са, че оценките им влияят негативно на пазарите в и без това трудната икономическа ситуация, както и че не е ясно на каква база се правят. Еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние дори предложи да се спират кредитните рейтинги за държавите, застрашени от фалит, но идеята му беше отхвърлена.

Заради недоволството в края на миналата година Брюксел принуди кредитните агенции да се регистрират в Esma, за да могат да работят в Европа, и така те минаха под надзора на единния европейски орган. 

Преди две седмици икономическата комисия в Европейският парламент прие по-строги правила за рейтинговите агенции. Според тях те ще носят правна отговорност за оценките си на държави и компании. Предприятията пък ще трябва да сменят договорите си с оценяващата агенция на всеки три години. Проектът предвижда агенциите да са задължени всяка година да представят график за обявяването на рейтингите за държавен дълг. Предложенията ще бъдат гласувани в пленарна зала след лятната ваканция.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив