23 Юни 2024, 04:42 Днес (0) | Вчера (0)

Мел инс се сроди с Корпоративна банка

20 Ноември 2002 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Банката избра свързаното с нея дружество да застрахова парите на Варненската корабостроителница

От края на миналата седмица застрахователното дружество „Мел инс“ вече има нов собственик. Това е фирмата „Долтекс корпорейшън“, регистрирана на Сейшелските острови. Според отлично информирани източници офшорната фирма е изкупила всички акции на „Мел финанс“ - дружеството, което притежава почти 100% от капитала на „Мел инс“, и по този начин е станала почти едноличен собственик на застрахователното дружество. Подобна

Схема на непряко придобиване

е често използвана във финансовия свят. Тя се прилага, когато новият собственик не желае да се афишира публично. Формално погледнато, в собствеността на „Мел инс“ няма промяна, тъй като и преди сделката акциите на дружеството бяха 100% собственост на „Мел финанс“. В действителност обаче крайният собственик е сменен.
Освен дискретност на сделката подобна схема има и още едно предимство - с нея се заобикалят ограниченията на застрахователния надзор. Не се налага компанията „Долтекс корпорейшън“ да иска разрешение за придобиването на повече от 5% от акциите на „Мел инс“, тъй като купеното от нея дружество „Мел финанс“ вече разполага с такова разрешение. То беше издадено от надзора на 10 октомври и още тогава източници от застрахователния пазар прогнозираха, че това е само стъпка по бъдещата продажба на „Мел инс“.

„Мел инс“

е едно от малките застрахователни дружества на българския пазар. Капиталът му е 4.010 млн. лева, а премийният приход на компанията към края на деветмесечието е 339 хил. лева, което ? отрежда незавидното последно място сред застрахователите у нас. Доскоро дружеството беше собственик на двайсетина фирми, свързани с регистрирания в Сливен „Мел инвест холдинг“. Преди няколко месеца техните дялове бяха прехвърлени на регистрираното през май дружество „Мел финанс“, което стана почти 100% собственик на „Мел инс“. По този начин разпръснатите между множество миноритарни пакети акции на „Мел инс“ бяха консолидирани на едно място, което улесни и продажбата им на „Долтекс корпорейшън“. Очаква се до месец офшорната фирма да прехвърли на свой ред акциите от „Мел финанс“ на регистрирана в Швейцария компания.

Промените в дружеството

Съвсем логично сменената собственост в „Мел инс“ доведе и до цялостни промени в структурата на компанията. На проведеното в петък общо събрание на акционерите са били променени уставът, надзорният съвет и седалището на дружеството. Избрано е било и ново име на компанията, която занапред ще се нарича „Виктория“. Новото име е избрано неслучайно - то съвпада с името на съществувалото в първата половина на миналия век застрахователно дружество „Виктория“, което е било и най-големият български застраховател преди 9 септември 1944 г.
Пак през миналата седмица се разбра, че са сменени досегашните изпълнителни директори на дружеството Стефан Радев и Васил Беломоров. Те са били освободени с решение на надзорния съвет, взето на 26 ноември. На същата дата официално за изпълнителни директори са били утвърдени бившите шефове на ДЗИ Жанета Джамбазка и Данчо Данчев. Освен тях двамата в управителния съвет на застрахователна компания „Виктория“ влизат още Юри Копач, Стефан Кереков и Евелина Йорданова. Прави впечатление, че всички членове на управителния съвет са доскорошни служители на ДЗИ. Юри Копач доскоро бе шеф на дирекция „Автомобилно застраховане“, Стефан Кереков бе шеф на дирекция „Имуществено застраховане“, а Евелина Йорданова беше главен юрист на ДЗИ. Близки до дружеството съобщиха, че Джамбазка и Данчев са успели да привлекат със себе си още двайсетина служители на ДЗИ във „Виктория“. Сред тях били бившият главен счетоводител и някои от шефовете на клонове на ДЗИ в провинцията.

Загадъчният купувач

Офшорната регистрация на „Долтекс корпорейшън“ не позволява да се разбере кой е истинският собственик на „Мел инс“. Според наши финансисти обаче зад офшорката стоят капитали, свързани с Корпоративна търговска банка. Тази версия се подкрепя от няколко съвпадения, станали известни през миналата седмица.
Първо се разбра, че двамата изпълнителни директори на „Корпоративна“, Цветан Василев и Янко Иванов, ще участват в ръководството на „Виктория“. Очакваше се в петък Василев да бъде определен за председател на надзорния съвет, а Иванов - за заместник-председател. Последният потвърди пред „Капитал“, че част от мениджмънта на банката ще участва и в управата на застрахователното дружество. Той обясни това с подписаното наскоро споразумение за стратегическо партньорство между банката и застрахователя. Според Янко Иванов банката е получила предложение от новия собственик на дружеството да придобие миноритарен пакет от неговите акции. Ако реши да участва, по всяка вероятност „Корпоративна“ ще придобие до 10% от акциите на „Виктория“, тъй като за дялови участия до този размер не се изисква разрешение от БНБ.
Косвено доказателство за свързаността между банката и застрахователното дружество е и фактът, че „Долтекс корпорейшън“ се представлява у нас от адвоката Александър Георгиев. Според запознати той е служител на кантората „Добрев, Кинкин, Люцканов и партньори“ ООД, която наскоро беше пререгистрирана под името „Тръст контрол“ ООД. Същата кантора участваше в покупката на Корпоративна банка навремето, а единият от съдружниците - Румен Люцканов, е в момента член на надзорния съвет на „Корпоративна“.
Сходствата между банката и застрахователната компания не свършват дотук. Източници от „Корпоративна“ съобщиха, че мениджмънтът на „Виктория“ ще бъде подслонен в бившата централа на банката, намираща се на столичната ул. „Екзарх Йосиф“ № 65.
Всичко това съвпадна с изтеклата през седмицата информация, че Корпоративна банка е подписала именно с „Мел инс“ договор за застраховка „Финансов риск“ за

Парите на корабостроителницата

Става дума за 15 738 710 лева, които са остатъкът от парите по особената сметка, която синдикът на Варненската корабостроителница поддържа в „Корпоративна“. По закон тези пари следва да бъдат платени на кредитора „Банкова консолидационна компания“ АД, но плащането се бави заради жалби на други кредитори срещу сметката за разпределение, заведени във Варненския окръжен съд.
Около тези пари през последните седмици се разгоря истинска война между институциите, довела до смяната на бившите синдици на корабостроителницата Димитър Смиленов и Владимир Цачев. Двамата си навлякоха гнева на правителството и БКК с това, че са открили сметка именно в Корпоративна банка, при положение че парите на корабостроителницата към онзи момент са надхвърляли три пъти собствения капитал на банката. Опасенията на държавата идваха и от факта, че междувременно „ДЗИ - Общо застраховане“ разтрогна договора за застраховка на парите по особената сметка.
По настояване на БКК съдът избра преди две седмици нов синдик на корабостроителницата в лицето на столичната адвокатка Анелия Сръндева. Както „Капитал“ съобщи, тя е поискала разрешение от съда за преместването на парите от „Корпоративна“ в Банка ДСК. Синдикът не може да извърши превода без съгласието на съдия Ванухи Аракелян, която наблюдава несъстоятелността на корабостроителницата. Причината е клауза в договора на предишните синдици с Корпоративна банка, според която за всяко конкретно плащане от парите по сметката трябва да се представя разрешение от съда.
Допълнителна пречка пред исканото от Анелия Сръндева преместване на парите е и друга клауза в договора, сключен от предишните синдици. Според нея при пренасочване на суми от особената сметка към друга обслужваща банка преди окончателното удовлетворяване на кредиторите корабостроителницата би трябвало да плати неустойка на Корпоративна банка. Тази неустойка е в размер на извършените от банката до момента разходи по застраховката на паричния депозит, които са в размер на близо 307 000 лева.
Източници от БКК не скриха възмущението си от тази клауза, която по думите им връзва ръцете на синдика. Според запознати Анелия Сръндева е поискала въпросната клауза да отпадне от договора с „Корпоративна“, но решението за това би трябвало да бъде взето отново от съдия Ванухи Аракелян.

Позицията на банката

Шефовете на Корпоративна банка заявиха през миналата седмица пред „Капитал“, че за тях проблемът с парите на корабостроителницата е вече решен. Според тях след извършеното частично разплащане собственият капитал на банката е почти равен на вземането на БКК. Янко Иванов допълни, че преди седмица банката е подписала и анекс към договора, с който са били дадени по-изгодни лихвени условия на синдика. „Корпоративна“ е поела ангажимента да плаща лихва в размер на 2.4% годишно. Това е значително по-висока от предишната договорена лихва, която беше 1%.
Според шефовете на банката БКК няма основание да се тревожи, тъй като има сключен нов договор за застраховка с „Мел инс“. Дружеството се е ангажирало да покрие щетите за БКК, в случай че „Корпоративна“ не успее да изплати оставащите 15 738 710 лева. Според Янко Иванов банката е получила оферти от повечето водещи застрахователи у нас, предлагащи застраховка „Финансов риск“, сред които „Алианц“ и „Булстрад“. Техните условия обаче са били по-неизгодни за банката и затова е било избрана офертата на „Мел инс“.
Като обезпечение по този договор банката е открила депозит на името на „Мел инс“ в СИБанк за същата сума, поясни Янко Иванов. По този начин, ако застраховката в „Мел инс“ („Виктория“) бъде активирана, застрахователното дружество ще може да се удовлетвори от депозита в СИБанк.
Оформени по този начин, договорите наистина трудно ще бъдат оспорени от юристите на БКК. Цялата тази плетеница от отношения обаче едва ли щеше да възникне, ако още от самото начало парите на корабостроителницата стояха в някоя от големите банки с достатъчно собствен капитал, което щеше да направи излишно и застраховането им в трето дружество.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8246
GBP 2.4796 2.4887 2.3142
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив