29 Март 2024, 03:09 Днес (0) | Вчера (11)

Мерките на НАП и митниците увеличили приходите с 10.8%, обяви Горанов

22 Юни 2015 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 юни 2015, 14:24
Под лиценза на creativecommons

Мерките, приложени само в НАП и Агенция "Митници", са допринесли до 10.8 на сто номинално увеличение на приходите към 18 юни спрямо същия период на миналата година, каза финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БТА

Той участва в кръгла маса "За икономика на светло", която се провежда в София с участието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министри.

Това е 1.109 млрд. лева повече приход за бюджета. Номиналното увеличение на приходите от осигурителни вноски за същия период е 12.2 на сто (119 млн. лева), като най-висок е ръстът при здравното осигуряване - 13.5 на сто.

За първите пет месеца на тази година балансът е подобрен с над 2 млрд. лева, като тенденцията се запазва въпреки голямата съпротива, заяви Горанов.

Битката на Граничните контролно-пропускателни пунктове е денонощна, обяви още Горанов, цитиран от агенция "Фокус".

"Знаете, само на Капитан Андреево бяха освободени 21 митничари в кратък срок във връзка с лошите практики по българската митница. Акцент трябва да бъде засилването на автоматичния контрол и премахването на човешкия фактор като предпоставка за корупционни практики", посочи министърът.

Той обясни, че на "Капитан Андреево" вече нищо не може да се плати в брой. Системата за автоматизирано заплащане на този пункт беше обявена наскоро от шефа на митниците Ваньо Танов. 

"Тенденцията към различни канали за плащания, ще даде възможност да установим много по-широка приходна база и да установим контрол. От 1 юни тази година, ако се налага да заплащате определени такси, които се събират на КПП-то, може да платите само с електронна карта и без такса за платеца. Това е инициатива от 2010 г. на правителството", подчерта министърът на финансите.

"17 пъти за две седмици се увеличиха постановленията за пътни такси с монтирането на кантарите за граничен контрол", отбеляза Горанов. Той каза още, че усилията ще продължат. "Това, което предвиждаме, освен засилване на предприетите мерки и увеличаване на автоматичния контрол, е свързано с електронното управление и въвеждане на мониторинг", допълни Владислав Горанов.

България ще се включи в борбата за намаляването на загуби от ДДС в ЕС, съобщи още министърът.

През май България бе представена на кръгла маса във Виена заедно с финансовите министри на Чехия, Австрия и Унгария. Тези страни се обединиха около искането за въвеждане на механизъм за обратно начисляване на доставките, които са на стойност над 10 хиляди евро, напомни Горанов.

По думите му в момента загубите от ДДС в ЕС са 140 млрд. евро годишно и с въвеждането на този механизъм България ще допринася за намаляването им, смята финансовият министър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив