25 Април 2024, 02:58 Днес (0) | Вчера (12)

Милен Велчев за бюджета: Това бе разумен диалог, а не отстъпка под натиск

09 Декември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

С 45 млн. лв. орязват парите на министерствата, с 10 млн.- на БДЖ, с 15 млн.- на агрофондовете

Финансовият министър Милен Велчев и ДПС успяха да намерят компромис по бюджета за следващата година на късна среща в Министерския съвет. Компромисното решение е с 45 млн. лв. пропорционално да се намалят парите за всички министерства и ведомства, с 10 млн. лв. по-малка да бъде субсидията за БДЖ, с 10 млн. лв. да се намали субсидията за фонд "Земеделие" и с 5 млн. лв.- за фонд "Тютюн". Предложението на Велчев бе разходите на администрацията да се намалят с 35 млн. лв., а фонд "Тютюн" да получи 15 млн. лв. по-малка субсидия. Сега 10-те млн. вместо от фонда се взимат от чиновниците.
"Не знам кой предложи този вариант, той се роди в процеса на преговорите. В никакъв случай не става дума за отстъпка под натиск, а за коалиционен диалог", коментира финансовият министър Милен Велчев. Лютви Местан също се съгласи, че това не е компромис, а съдържателен диалог.
С намалението субсидиите за агрофондовете ще са на нивото на тазгодишните, съобщи Велчев. В закона за бюджета ще се запише текст, че при преизпълнение на приходите през 2004 г. първите 25 млн. лв. ще отидат за БДЖ, за фонд "Земеделие" и фонд "Тютюн". Като знак, че правителството смята земеделието за свой приоритет при възможност на бюджета ще се дадат още 10 млн. лв. за фонд "Земеделие". Съгласието е постигнато на базата на допълнителното обещание, че 25-те млн. лв. ще се осигурят през първата половина на юли, за да не пострадат земеделските производители.
"Решението не е перфектно, но е много добро", подчерта шефът на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев.

Разбиране
Вицепремиерът Николай Василев прояви разбиране, обясни Милен Велчев съгласието на транспортния министър да се ореже субсидията за БДЖ. "Има и други начини за подкрепа на железопътната реформа, например чрез уреждане или разсрочване на някои задължения на БДЖ, най-важното от които е към фонд "Професионална квалификация и безработица" (ПКБ), който се влачи вече трето правителство". Това заяви вчера сутринта Василев пред bTV. Заради този дълг железничарите не могат да ползват всички социални придобивки, които им се полагат. За съжаление синдикатите не си зададоха този въпрос, когато се намесиха в полза на орязването на субсидията, коментира Василев. В БДЖ предстои ревизия, която да уточни точните задължения към НОИ, съобщиха от компанията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив