29 Март 2024, 13:13 Днес (7) | Вчера (11)

Милиарди евро от ЕС се харчат неправомерно в Централна и Източна Европа, сочи нов доклад

27 Януари 2016 14:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2016, 14:32
Под лиценза на creativecommons

Милиарди евро от Европейския съюз, предназначени за трансформиране на неефективните им енергийни системи, отделящи високи въглеродни емисии, в Централна и Източна Европа се харчат неправомерно

Това констатира нов доклад на CEE Bankwatch Network и Friends of the Earth за Европа, публикуван във вторник.

Общо девет централно- и източноевропейски правителства имат лоши разходни планове и не са поели реални ангажименти срещу климатичните промени. Така те спъват прехода на цяла Европа от изкопаемите горива, подчертават организациите, направили проучването. България обаче не фигурира в "лошия списък", там са Полша, Естония, Чехия, Хърватия, Литва, Латвия, Словакия, Унгария и Румъния.

Новото изследване показва, че в тези страни от Централна и Източна Европа едва 7% от 178 милиарда евро от фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд ще бъдат инвестирани във възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и интелигентни мрежи. Интегрирането на мерки, свързани с промените в климата, във всички планове и проекти - като се изисква съгласно законодателството на ЕС - остава повърхностно.

Европейската комисия поиска от държавите членки да насочат финансирането от ЕС към действията, свързани с овладяване на климатичните промени – 1 трилион евро бюджет за периода 2014 - 2020 г.

"Независимо от това, което беше договорено за климата в Париж, все още в Полша всичко е свързано с въглища. Виждаме как еврофондовете се изразходват в цяла Централна и Източна Европа за въглища и за транспорт на газ. А това обрича  страните на зависимост от изкопаеми горива за сметка на възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност", коментира Маркус Трилинг от CEE Bankwatch Network.

Докладът сочи като причини за тези провали неефективните планове за разходи и липсващите ангажименти по климатичните промени на отделните страни, които получават финансиране. За пример те дават Полша и Чехия, които отпускат финансова помощ за подмяната на "стари котли на въглища" за битово отопление с "модерни котли на въглища" под претекст, че това се прави за опазването на околната среда.

Естония ще запази нефтените шисти (с високи въглеродни емисии) като свой основен източник на енергия; Хърватия и Естония са получат подкрепа за разширяване на летища, което обичайно не е част от фондовете на ЕС. В Румъния една трета от цялата сума ще бъде изхарчена за транспортния сектор без никакви нововъведени ангажименти срещу климатичните промени.

Докладът включва и набор от препоръки с разумни подходи как могат да бъдат усвоени разумно европейските средства за енергиен преход.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив