28 Март 2024, 14:58 Днес (8) | Вчера (12)

Минимална заплата в Германия чак през 2017 г.

03 Юли 2014 12:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2014, 11:44
Под лиценза на creativecommons

Германските депутати ще одобрят в четвъртък, 3 юли, проектозакон, с който от 2015 година се въвежда брутна минимална почасова заплата от 8,50 евро

При все това тя ще стане факт едва от 2017 година и няма да засегне някои категории дейности, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Кога ще влезе в сила минималната почасова заплата ?

Законът, гласуван в четвъртък, трябва да бъде одобрен на 11 юли и от горната камара на парламента - Бундесрата, където приемането му не се подлага на никакво съмнение. В сила законът ще влезе на 1 януари 2015 година. Предвиден е преходен период за секторите, които към тази дата ще попаднат в обсега на споразумение за заплатите, договорено водени между социалните партньори. 

На 1 януари 2017 година законът ще обхване всички категории. Този преходен период трябва да позволи на някои сектори, които засега са твърде отдалечени от минимална заплата, да се приспособят и в някои случаи да бъдат принудени да започнат социален диалог, който до този момент не е съществувал за тях. Такива категория например са таксиметровите шофьори: федерацията им и организацията на техните работодатели искат да сключат браншово споразумение преди края на годината, за да имат още две години преди да бъдат задължени да прилагат минимална заплата, която със сигурност ще доведе до закриване на работни места и/или до повишаване на тарифите за превоз. 

За кого ще се прилага минималната заплата и за кого не? 

Социалдемократическата партия твърди, че ще увеличи заплащането на 4 милиона души от 1 януари 2015 година и на още един милион души от 1 януари 2017 година при близо 39 милиона работещи от 42 милиона трудоспособни германци (включително самонаетите и упражняващите свободни професии). 

Правителството заложи на еднаква сума за цялата територия противно на някои искания. След горчиви политически пазарлъци то все пак въведе редица изключения. Те засягат: 

- хората до 18 години, за да не се създаде стимул за навлизане на трудовия пазар вместо да се започне професионална подготовка или да се продължи образованието; 

- вече започналите професионална квалификация; 

- стажантите, ако техният стаж е по-малък от три месеца и е задължителна част от професионалната или университетската им подготовка; 

- останалите дълго време безработни (от над една година) през шестте месеца след наемането им на работа, за да се подпомогне повторното им включване на трудовия пазар. 

Министърът на труда и социалните грижи г-жа Андреа Налес призна, че тя трудно би могла да избегне компаниите да наемат хора, които продължителен период са били безработни, и са нещо като временен резервоар за евтина работна сила. 

- сезонните работници ще получават минимална заплата, но земеделските стопани, които ги наемат, успяха в последната минута на преговорите да си издействат възможността да удържат от нея разходите за храна и настаняване.

- доставчиците на вестници ще могат да получават през 2015 година до 25% под минималната заплата, през 2016 година това съотношение ще бъде 15% и те ще заработват по 8,50 евро през 2017 година, макар че законният минимум по това време ще бъде по-висок. 

Кога и как минималната заплата ще бъде преизчислявана? 

На всеки две години комисия ще анализира евентуално преизчисление. Първата преоценка ще бъде направена през 2016 година за хипотетична корекция на минималната заплата от 1 януари 2017 година.

Как ще се контролира прилагането на минималната заплата? 

Екипите на митническите служители, които са натоварени да следят пазара на труда, ще бъдат подсилени. Законът предвижда освен това предприятията, които прибягват до услугите на поддоговорни дружества, нарушаващи правилата за минималната заплата, да бъдат подвеждани под отговорност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив