06 Май 2024, 00:08 Днес (0) | Вчера (1)

Министрите на вътрешните работи на ЕС обсъждат квотите за бежанците

16 Юни 2015 11:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юни 2015, 09:39
Под лиценза на creativecommons

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират на редовен съвет в Люксембург, на който ще обсъждат предложените от Европейската комисия квоти за разселване на бежанци

Много страни се противопоставят на тях и предстоят спорове и тежки преговори през следващите месеци, съобщава БНТ.

Заради засиления бежански натиск над Италия и Гърция Европейската комисия предложи повечето останали страни от Европейския съюз да приемат общо 40 хиляди мигранти от двете държави през следващите няколко години. Комисията предложи квотна система, базирана на различни фактори – население на приемащата страна, БВП, стандарт на живот, брой приети досега бежанци.

В схемата не участват няколко страни, например Великобритания, които са договорили да останат извън нея. Някои от останалите, включително България, изразиха несъгласие с броя бежанци, който е определено да приемат. За България това са общо 788 души. Въпреки несъгласието на много държави, Европейската комисия ще защитава квотната схема по време на съвета на министрите:

Наташа Берто, говорител на Европейската комисия: Разбираме, че според някои хора това предложение отива твърде далеч, други пък смятат, че то не постига достатъчно. Смятаме, че предложението постига правилният баланс и ние ще защитаваме това.

Италианският премиер Матео Ренци предупреди, че ако не срещне разбиране от европейските си колеги, може да прибегне до "План Б”, който предвижда даване на бежанците на статут на постоянно живеещи в Италия и ще им позволи свободно пътуване из цяла Европа.

Европейският комисар за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос призова европейските страни да връщат в родните им държави мигрантите, които не отговарят на критериите за бежанци и нямат право да остават в Европа. Сега това се случва с едва 39 процента от тях, останалите остават в Европейския съюз.

Очаква се след изглаждане на различията схемата за разпределение на бежанци да бъде одобрена от европейските лидери на съвета им в края на месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив