29 Март 2024, 14:56 Днес (9) | Вчера (11)

Министър Велчев се срещна с холандския си колега Герит Залм

24 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Двустранното сътрудничество между България и Холандия и вижданията на Холандия за бюджетния процес в Европейския съюз, бяха основна тема на срещата между министъра на финансите Милен Велчев, вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева и вицепремиера и министъра на финансите на Холандия Герит Залм.

Срещата се проведе в рамките на Световния икономически форум в Давос.
Холандия е готова да окаже пълна подкрепа на България в преговорния процес с Европейския съюз, така, че той да приключи най-късно в края на годината, каза след срещата министър Велчев. Холандия поема председателството на ЕС през втората половина на тази година и се очаква именно в нейния мандат да приключим преговорите.
На срещата е била обсъдена и финансовата рамка за страната ни. Очакванията на министър Залм били, че "на България няма да й бъде предложен много щедър финансов пакет". "Това поставя много сложни задачи пред нас, тъй като трябва да сме ефективни в преговорите, за да осигурим по-добри финансови условия за страната ни", коментира след разговорите министър Велчев. България не трябвало да очаква много високо финансиране в първите три години след влизането й в ЕС и затова трябвало да се избягват големите очаквания за кредитирането, станало ясно по време на разговорите. Вноската на Холандия в бюджета на ЕС е по-голяма, отколкото финансирането, което страната получава от Евросъюза.
Според Герит Залм България регистрира добър напредък в изпълнението на изискванията на ЕС и нямало основание да се очаква забавяне на присъединяването ни.
Днес министър Велчев и вицепремиерът Шулева се срещнаха и с Питър Блекмор, изпълнителен вицепрезидент на Хюлет Пакард. На срещата са били обсъдени възможностите за инвестиции на Хюлет Пакард в сектора на информационните технологии в България и възможни стратегии за развитие на електронното правителство у нас.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив