16 Април 2024, 06:57 Днес (0) | Вчера (10)

Москов: Дошло е време разделно - да се разделим на лекари и търговци

07 Април 2016 10:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 април 2016, 09:55
Нова телевизия

Електронното здравеопазване ще стане факт скоро, а тази година ще има повече направления за пациентите

"Краткият отговор на това дали ще си подам оставката, е "не". Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия здравният министър Петър Москов на фона на масовите лекарски протести срещу здравната реформа. 

"Факт е, че здравната система трябва да бъде променена. Всяка една промяна е записана още преди година и половина в концепцията за реформа на правителството. Те са гласувани единодушно на много форуми. На теория Лекарският съюз винаги е бил съгласен с това нещо", заяви Москов.

Той посочи, че здравната система дълги години не е била променяна и в нея са се трупали порок след порок: "Тя накара мен като лекар и колегите ми да се справяме поединично".

"Твърдо убеден съм, че търговията трябва да отстъпи място на медицината да се върне - посочи министър Москов. -  Тук не говоря за съсловието, а за някои негови представители, за които интересът на пациента не стои пред количеството финанси, които биха получили. Трябва да има време разделно - да се разделим на лекари и търговци. За лекарите системата е отворена и гарантира тази година много по-добро финансиране. За търговците да се грижи невидимата ръка на пазара." 

Министър Москов гостува в студиото на "Денят започва" по БНТ, където посочи, че няма хаос в здравната система: "Има едно може би трудно, може би срещащо на моменти жестока съпротива, но подреждане на параметрите на системата. Връщането ѝ от сегашното състояние на една бездушна и ориентирана към търговски и бизнес цели система към това, което е медицината в целия нормален свят, ориентирана към здравни цели. Това е полагане на ред във хаоса". "Наистина, когато здравната система има здравни цели и те са заменени с търговски цели - това не е система на здравеопазване. Затова казвам, че лекарите ще се отделят от търговците".

Във връзка с протестите на общопрактикуващите лекари, министър Москов заяви: "Разбирам напрежението в съсловието, разбирам и част от позициите, които заема ръководството на Лекарския съюз. Много години в системата не бяха правени промени. Практиките ставаха все по-непрозрачни и всеки търсеше собствения си начин да оцелее без правила или по правила, които доколкото системата не му гарантира, той трябва да измисли за себе си. Така че аз разбирам, че има напрежение в гилдията и донякъде мога да разбера и малко противоречивата позиция на Лекарския съюз. От това, че системата трябва да бъде променена - да има стабилни финансови параметри, да има ясна, предвидима и отговаряща на нуждите на пациентите структура и затова да се плаща за резултат, а не за отчетена дейност".

Попитан има ли начин джипитата да не са секретарки, здравният министър отговори положително и начинът за това е електронизацията, която по думите му, започва да се случва и ще облекчи много работата на лекарите. "Имахме дълги разговори миналата седмица с Асоциацията на общопрактикуващите лекари. Съжалявам, че част от нещата, които искат джипитата, не са били предмет на преговорите по Националния рамков договор и мой ангажимент е диалогът да е траен, а през последните седмици постигнахме разумни неща и за гилдията, и за хората", допълни Петър Москов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив