26 Април 2024, 21:29 Днес (11) | Вчера (14)

НЗОК предлага ограничаване на пациентите в големите практики

29 Октомври 2003 БНР по статията работи:
A+ A-

НЗОК предлага ограничаване на пациентите в големите практики, обяви Сезяр Февзи, зам.-директор на НЗОК.

Тя поясни, че в големите практики пациентите достигат до 6-7 хиляди, като в повечето градове има практики и с по 10 хиляди пациенти и във връзка с това Здравната каса предлага намаляване на капитацията над определен брой пациенти. Това се прави и с цел насърчаване откриването на нови практики, посочи Февзи, която уточни, че нито един лекар няма право да откаже на пациент да бъде записан в неговата листа.
Диспансерно болните се наблюдават от специалист, но за догодина Здравната каса предлага “диспансерен случай” – хронично болните да бъдат записани при специалист, който ще има право да им назначи терапия. Когато се диспансеризира при специалиста, диспансерно болният няма да заплаща потребителска такса, поясни зам.-директорът на Здравната каса. Специалистът, при който е диспансеризиран, е длъжен да извърши минимума от прегледи, заложени в наредбата и разпределени по диагнози. Заплащането на специалистите, при които са записани хронично болните, ще става по диференцирана цена – или по специалности, или по диагнози. Здравната каса въвежда “амбулаторен случай” за всички останали консултации извън “диспансерния случай”, където също има намерение за въвеждане на диференцирана цена, уточни Сезяр Февзи.
НЗОК предлага двумесечен срок за изписване на лекарства, което, по думите на Февзи, е в интерес на пациентите и особено на хронично болните.
Досега е осъществена само една среща на експертно ниво със съсловните организации и преговорите по НРД – 2004 тепърва започват, съобщи Февзи и изтъкна, че майчиното и детското здравеопазване са приоритет за касата и ще иска промяна в наредбата за диспансеризирането на бременните, както и диспансеризиране на децата при педиатър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив