23 Юни 2024, 05:09 Днес (0) | Вчера (0)

НОИ изненада работодателите с още една декларация

04 Февруари 2005 09:00 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Бизнесът е принуден да харчи допълнително средства за счетоводен софтуер

Нов вид декларация с данни за осигуряваните лица ще трябва да подават работодателите в НОИ. Без да отпада досегашният Образец N 1 всеки месец в специален документ /т.нар. Образец N 6/ фирмите ще описват общите дължими суми за осигуряваните по трудови договори. Става въпрос за вноските за Държавното обществено осигуряване, здравното осигуряване, Фонда за гарантиране на вземанията при фалит и по Закона за доходите на физическите лица. Декларацията няма да подават самоосигуряващите се лица.
Целта е държавата да си гарантира вземанията, в случай че се стигне до съд, обясниха от НОИ. Често ревизионните актове на института падали в съда. Щом обаче търговецът посочи размера на задължението си в подобен документ, то става изискуемо и върху него без проблем може да се постанови принудително събиране. В същото време териториалните поделения на НОИ ще засичат всеки месец внесените по платежните нареждания суми и тези, които са декларирани. Ако има разлика, инспекторите ще може автоматично да налагат запори. Не е ясно обаче каква точно сума да посочват работодателите. Проблемът е дали собствениците и съдружниците да включват своите вноски. До ден-два ще излезе специална инструкция, казаха от института.
Новата декларация трябва задължително да се подава на хартиен носител. Това ще обезсмисли използването на Интернет от немалко фирми, които вече притежават сертификат за електронен подпис.
Проблем за бизнеса се оказва и начисляването на новата вноска от 0.5% за Фонда за гарантиране на вземанията на работниците при фалит на предприятието. От тази година работодателите трябва да я превеждат за всички свои работници на трудови договори. Изключение правят самите собственици на фирмата, техните роднини по права линия /ако работят във фирмата/, съдружниците и членовете на органите за управление и контрол, независимо че може да са на трудови договори. До 31 март всички работодатели трябва да подадат списъци в НОИ с лицата, за които не се дължат вноски. Масово фирмите не са пренастроили софтуера си да отчита кой има право и кой не на новата вноска. Освен това базата, върху която тя се начислява, е различна от тази за ДОО. По закон 0.5% се дължат върху брутните трудови възнаграждения /но не повече от 1300 лв./, като тук не влизат социалните разходи и различните обезщетения по Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. Сега фирмите ще трябва да правят допълнителен разход за ново задание на софтуера. Неяснота има и как ще се изплащат тези обезщетения - тепърва работна група от НОИ ще умува какви указания да даде.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8246
GBP 2.4796 2.4887 2.3142
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив