27 Април 2024, 23:13 Днес (0) | Вчера (11)

НС отхвърли законопроекта за възнагражденията на ръководството на КФН

07 Март 2024 14:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2024, 14:13
google maps

Промените в Закона за КФН бяха внесени от ПГ на „Възраждане“

Депутатите отхвърлиха на първо гласуване в пленарна зала промените в Закона за Комисията за финансов надзор, предложени от парламентарната група на "Възраждане". От гласували 131 народни представители 31 дадоха вот "за", 67 бяха "против", а 33-ма избраха бутон "въздържал се" и така внесеният законопроект беше отхвърлен. За законопроекта гласуваха депутатите на "Възраждане" (27), един от ГЕРБ-СДС, един от ПП-ДБ и двама от ИТН.
Законопроектът на "Възраждане" предвиждаше председателят на КФН да получава основно месечно възнаграждение в размер на 90 на сто от възнаграждението на председателя на Народното събрание, неговите заместници да вземат основна месечна заплата от 90 на сто от заплатата на председателя на КФН, а другите членове на Регулатора да получават 80 на сто от заплатата на председателя на комисията. В мотивите към законопроекта се казваше, че "през 2017 г. управляващото мнозинство на практика е дало на КФН сама да определя какви такси да събира от поднадзорните лица, по свое усмотерние, както и да разходва получените средства също както намери за добре. Тази подробна регламентация създава сериозен конфликт на интереси и дава възможност и стимул на ръководството на КФН да злупотребява със закона в свой личен финансов интерес. Ако до 2017 година, например, възнаграждението на Председателя на КФН е било до 90 на сто от това на председателя на Народното събрание, с промените от 2017 г. то вече е на база "не по-ниско от средното възнаграждение на членовете на управителните органи на небанковите финансови огранизации, но ненадвишаващо възнаграждението на управителя и подуправителите на БНБ". По този начин председателят на КФН, независимо че е държавен служител, на практика текущо получава по-голямо трудово възнаграждение от Председателя на Народното събрание и Президента на Република България взети заедно". Според вносителите на законопроекта "текстовете на тези членове дават на практика законово право на ръководството на КФН да злоупотербява с дадената му власт за лично обогатяване. Разпоредбите от 2017 година са довели до двойно увеличаване на бюджета на КФН, без от това да са настъпили положителни последици в развитието на небанковия финансов сектор. Напротив, сериозно са увеличили таксите, които плащат застрахователните и пенсионноосигурителните дружества, които се прехвърлят директно към техните клиенти и имат за резултат повишаване на застрахователните премии и такси за клиентите и намаляване на средствата по партидите на осигурените в пенсионноосигурителните дружества".
Законопроектът е внасян на вниманието на народните предстовители от 47-то и 48-то НС, но не е бил разглеждан, припомниха от "Възраждане".  И депутатите от 49-то НС отхвърлиха предложенията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив