19 Април 2024, 19:44 Днес (10) | Вчера (11)

Наемането на нива пред нотариус поскъпва неколкократно

10 Май 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 май 2018, 08:56

Ще се удостоверява и съдържанието на договора

Договорите за наем и аренда на земеделска земя със срок по-дълъг от една година може да поскъпнат неколкократно. Причината са приетите в сряда от парламента на второ четене в парламента промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, свързани с договорите за наем и аренда, предвиждащи споразуменията за тяхното изменение или прекратяване на договорите да се сключват в писмена форма с нотариално удостоверяване на съдържанието и подписите на страните, извършени едновременно, пише в. Монитор.

Радослав Христов, председател на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите обясни за "Монитор", че досега се изискваше заверка само на подписите. По думите с промените вероятно при заверката пред нотариус и на съдържанието на договора ще се взема предвид и площта на имотите, упоменати в него и това ще вдигне цената на услугата неколкократно.

Депутатите решиха още договорите да се вписват в съответната служба по вписванията по местонахождение на имотите, като към тях ще се прилагат и скици на имотите, и ще се регистрират в съответната общинска служба по земеделие. Въвежда се и фиксирана такса за вписването на договорите, която трябва да бъде определена от земеделския министър.

Договор за наем на земеделска земя, сключен до датата на влизането в сила на тези изменения, при който не са спазени горепосочените изисквания, може да бъде потвърден от собственика с декларация с нотариално удостоверен подпис, придружена с копие на договора. Тя се подава в общинската служба по земеделие по местонахождение на имота в едномесечен срок от влизането в сила на промените.

Земеделска земя ще може да се отдава под наем от собственика или от упълномощено от него лице; от лице, което притежава права върху земеделската земя, включващи в съдържанието си правомощие да ползва или да управлява земята, предоставено от собственик или от упълномощено от него лице; и от съсобственик или съсобственици на земеделска земя, или от упълномощено от тях лице.

Договор за наем на земеделска земя със срок над една година се сключва от съсобственик или съсобственици на земеделска земя,  притежаващи повече от 25 на сто идеални части от съсобствения имот или от упълномощено от тях лице. В тези случаи отношенията между съсобствениците се уреждат съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността, записаха депутатите.

За устройване на постоянни пчелини с над 10 пчелни семейства, на регистрирани собственици на пчелини, може да се учреди право на ползване върху пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд. Правото на ползване се учредява върху свободни маломерни имоти като се спазват изискванията на Закона за пчеларството. Правото на ползване се учредява без провеждане на търг, по пазарни цени, определени от независим оценител, решиха още депутатите.

Председателят на председателят на Комисията по земеделие в парламента Десислава Танева коментира за "Монитор", че всички промени в закона се правят с цел да се намалят рисковете от измами при ползването на земеделски земи. "Промените бяха инициирани от почти всички парламентарни групи, включително и от омбудсмана на страната Мая Манолова и бяха по повод констатирани измами на места при ползването на земеделски земи", припомни Танева. Депутатът от ГЕРБ обясни, че с промените се указва по какъв начин ще се конкурират различните договори за един и същи имот, като от 2 вписани в земеделската служба ще се регистрира, този с па-ранна дата. "В случай на вписан и невписан, предимство има първият", уточни тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив