20 Април 2024, 04:41 Днес (0) | Вчера (10)

Най-големият риск за българския бизнес - регулаторните промени и новите технологии

20 Януари 2020 11:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2020, 11:32

Фокус в настоящото десетилетие ще бъдат екологичното въздействие, въглеродните емисии и климатичните промени

Най-притеснителни за българския бизнес са законовите и регулаторни промени  както и новите технологии. Това сочи деветото издание на Алианц Риск Барометър, за което ИНСМАРКЕТ писа преди дни. Тогава съобщихме, че законовите и регулаторни промени са касирани на 3-то място в световен мащаб, с 27% от отговорилите, а климатичните промени са на 7-мо място, със 17% от отговорилите. Двата риска бележат най-голямо покачване в класацията в световен мащаб спрямо резултатите от миналата година.  На първо място пък в световен план се изкачва киберрискът. Според Йоахим Мюлер, главен изпълнителен директор на Allianz Global Corporate & Specialty, "ако мениджмънтът на компаниите и риск-мениджърите не предприемат действия относно рисковете свързани с кибер сигурността и климатичните промени. Това вероятно ще има решаващо въздействие върху оперативната ефективност, финансовите резултати и репутацията на техните компании”.

За България картината е по-различна. Проучването идентифицира като най-съществени  за бизнеса рисковете, пред които ни изправят законовите и регулаторни промени, както и новите технологии. И двете категории си поделят първото място с по 41% от отговорилите. Българските експерти оценяват като рискови за бизнеса търговските войни, митническите тарифи, икономическите санкции, протекционизма, Brexit, дезинтеграцията в еврозоната. Не по-малко предизвикателни за компаниите в България са въздействието на изкуствения интелект, автономните автомобили, "Интернет на нещата" (IoT), блокчейн и нанотехнологиите. "В глобален план само за 7 години кибер рискът от 15-то вече е на първо място, а природните катаклизми в цял свят през 2019-та и тези от началото на 2020-та година ни напомнят за важността на риска, свързан с климата. Събитията в България показват, че ние не сме изключение от общата картина и трябва да предприемем действия за ограничаване на въздействието им върху бизнеса. За първи път Алианц Риск Барометър дава резултати и за България, които отразяват осъзнатостта на бизнеса по отношение на възможните рискови сценарии, но със своята локална специфика”, коментира Йоанис Коцианос, председател на изпълнителния комитет на Алианц България.

Ето кои са 10-те ТОП риска за бизнеса у нас
1. Законови и регулаторни промени - 41%
1. Нови технологии - 41%
3. Прекъсване на бизнес дейността - 35%
4. Липса на  кфалифицирана работна ръка - 35%
5. Пожар и инциденти, свързани  с експлозии - 29%
6. Кибер риск - 18%
6. Репутационни загуби - 18%
6. Развитие на пазарите - 18%
6. Кражба, измама, корупция - 18%
10. Макроикономическо развитие - 12%

Законовите и регулаторни промени се нареждат на трето място в глобалната класация на Алианц Риск Барометър 2020 и на първо място за България по важност. Митнически тарифи, санкции, Brexit и протекционизъм са цитирани като ключови рискове. Около 1300 нови търговски бариери са въведени само през 2019. Търговският спор между САЩ и Китай доведе до средна тарифа за САЩ с нива близки до стойности, достигнати за последен път през 70-те години. "Търговската политика става само още един инструмент за множество външнополитически цели, като икономическа дипломация, геополитическо влияние и  екологична политика,” обяснява Людовик Сюбран, главен икономист на Алианц. "Този активизъм не се ограничава единствено до границите на САЩ: разпространил се е до Япония и Южна Кореа, Индия и Европа.”

Фокус на новите регулаторни предизвикателства в настоящото десетилетие ще бъдат екологичното въздействие, въглеродните емисии и климатичните промени. Тяхното влияние върху корпорациите ще бъде разностранно, както това се случи в миналото с новите правила за счетоводство и опазване на данните”, заявява Сюбран. 

Годишното проучване на глобалните бизнес рискове на Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) отразява виждането на 2718 експерта от над 100 страни, включително управители, мениджъри по управление на риска, брокери и застрахователни експерти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив