28 Април 2024, 03:18 Днес (0) | Вчера (0)

Най-накрая въвеждат мултифондовете?

14 Декември 2012 15:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 декември 2012, 15:08
Под лиценза на creativecommons

Проектът предвижда въвеждане на мултифондовете и в доброволното, и в задължителното пенсионно осигуряване

Готов е нов проект на Комисията за финансов надзор за промени в Кодекса за социално осигуряване за създаване на пенсионните мултифондове. Това съобщи днес председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване – Никола Абаджиев. На 18 декември асоциацията организира кръгла маса за пенсионните плащания от допълнителните задължителни фондове и със сигурност темата за мултифондовете ще бъде спомената сред участниците в събитието.
За разлика от стария проект, подготвен в началото на тази година, който засягаше само доброволното осигуряване, новият обхваща и допълнителните задължителни пенсионни фондове. Към момента проектът е минал обсъждане в пенсионната асоциация, откъдето са внесли своите бележки, и е изпратен за становище в Министерство на финансите. Предстои свикването и на нарочна работна комисия за стиковане на мненията, която след тяхното обобщаване и приемане на препоръките от всички страни, ще внесе проекта за разглеждане в Министерски съвет, а ако мине там – в Народното събрание. Когато обаче това ще се случи, никой не се наема да прогнозира.
Темата за личния избор на инвестиционен портфейл вече пета година се предъвква в общественото пространство. Тя датира от 2007 г., когато  беше организирана първата работна група между бранша и Комисията за финансов надзор за разписване на нормативна уредба. Оттогава досега дискусиите ту се засилваха, ту стихваха, а в някои случаи дори замираха. Два големи международни форума у нас онагледиха с примери от други страни ползата за осигурените от въвеждане на подобна система. За съжаление, оказа се, че подкрепата на правителствата е най-големият политическият риск. Сега пропуснатото време няма как да се компенсира особено за тези осигурени, на които предстои по-скоро да се пенсионират. Въпросът е дали сегашните политици ще имат воля за това. Догодина предстоят парламентарни избори и взорът на управляващите със сигурност ще е устремен в друга посока. Надеждата умира последна – кой знае, може пък преди народния вот промените да бъдат приети.
 




Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив