19 Април 2024, 12:15 Днес (6) | Вчера (11)

Най-уважаваните компании в света са американските

21 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Американските гиганти "Дженеръл илектрик", "Майкрософт" и одиторската компания "ПрайсуотърхаусКупърс" са най-уважавани компании в света, пише в. "Дневник", цитирайки руският в. "Ведомости".

Подробности от престижния годишен рейтинг, който се подготвя за шести пореден път, бяха съобщени на откриването на Световния икономически форум в Давос. На срещата в швейцарския курорт ще бъде представена и класацията на най-уважаваните бизнес лидери в света.

Двете проучвания са подготвяни в периода ноември-декември 2003 г. Анкетирани са били над 1000 изпълнителни директори на компании от 20 държави. Те са били помолени да посочат имената на трите най-добри компании в света и в родината си и на тримата най-видни предприемачи. После събраните данни са били калкулирани съобразно брутния вътрешен продукт на всяка страна. Така за пореден път американските компании оглавяват класацията със седем представители в челната десятка. След "Дженеръл илектрик" и "Майкрософт" се нареждат японският автомобилопроизводител "Тойота", компютърният гигант "Ай Би Ем", веригата магазини "Уол Март", безалкохолната компания "Кока-Кола", "Дел", "Бъркшир Хатауей", германската "ДаймлерКрайслер" и отново японската "Сони".

В международния списък не попада нито една руска компания. В националната руска класация първото място е за "Газпром", следван от РАО "ЕЭС России" и "ЛУКойл". Петролната компания ЮКОС заема 5-о място. "Газпром" е и единствената руска компания, фигурираща в международните класации за ефективност на корпоративното управление и социална отговорност на бизнеса. Според критици на класацията на "Файненшъл таймс" и "ПрайсуотърхаусКупърс" лансирането на руския газов монополист е преднамерено и некоректно.

Интересна е ситуацията в рейтинга на световните бизнес лидери. Инвестиционният гуру Уорън Бъфет е по петите на вечния водач Бил Гейтс. Неговата компания Berkshire Hathaway успешно преодоля спада на финансовия сектор. Карла Фиорини, интегрирала "Компак" и "Хюлет Пакард", се изкачи от 22-ро на 9-о място. В списъка за първи път влизат и двама руснаци - Анатолий Чубайс от РАО "ЕЭС России" и Семьон Кукес от ЮКОС. Те изпреварват финансиста Джордж Сорос, Хелмут Панке от "Бе Ем Ве" и Николас Хайек от "Суоч Груп".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив