08 Май 2024, 04:02 Днес (0) | Вчера (11)

Нараства ползването на електронен подпис и електронни документи

02 Юни 2005 13:05 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Правителството одобри Доклада за състоянието на администрацията през 2004 година

Правителството прие петия годишен Доклад за състоянието на администрацията през 2004 г., изготвен от ръководителите на административни структури. Това съобщи пресслужбата на МС.
Значително нараства ползването на електронен подпис и електронни документи, става ясно от доклада. Най-много електронно подписани документи са издадени от енергийното министерство. Продължава и работата по реализация на целите, залегнали в Стратегията за е-правителство в България. В рамките на стратегията в администрацията са разработени дългосрочни и оперативни планове за действие. Отчита се все още големият брой на административните структури, които не са разработили планове за въвеждане на електронно управление. Настоящите и планираните инвестиции в сферата на ИКТ възлизат на над 200 млн. лева. Основните инвестиции са насочени към оборудване на инфраструктурата и изграждане на компютъризирани системи.
В доклада са отразени отделните насоки, заложени в Стратегията за модернизиране на държавната администрация – от присъединяване към интегриране, 2003 - 2006, с която са откроени основните цели пред административната реформа. Включена е информация, подадена от 462 структури на изпълнителната власт, за организацията и ефективността на администрацията, административното обслужване, Регистъра на административните структури, административния капацитет за прилагане на европейското законодателство, достъпа до обществена информация, антикорупционните мерки, информационните технологии, електронното правителство и други. В сравнителен план са разгледани и данните от социологическо проучване на общественото мнение за удовлетвореността на гражданите от дейността на администрацията и на отношението на служителите към провежданите реформи. Проучването е проведено от НЦИОМ през март т.г., по поръчка на министъра на държавната администрация.
За първи път тази година отчетни доклади за състоянието на администрацията са представени чрез интернет базирана система.
Отчита се, че в сравнение с предходните две години процесът на стратегическо
С оглед изпълнението на препоръките от редовния доклад на ЕК за напредъка на България през 2003 г. са извършени промени в структурите, които прилагат хармонизираното с правото на ЕС (acquis) законодателство. Промените включват създаване на нови структури в съответствие с прилагането на европейското законодателство, създаване на нови административни звена в съществуващи структури, създаване на нови структури за прилагане на acquis извън държавната администрация, както и укрепване на административния капацитет за прилагане на хармонизираното законодателство чрез специализирано обучение, което е обхванало над 2500 експерти.
Регистриран е напредък в сферата на достъпа до обществена информация. Почти двойно са увеличени издадените решения за достъп в сравнение с 2003 г., независимо, че спрямо предходната година, общият брой на заявленията за достъп е намалял с 27 процента.
160 сигнала за корупция са постъпили в Министерството на вътрешните работи за 2004 г., 18 в Министерство на труда и социалната политика, 12 – в Агенция “Митници”. Установява се трайна тенденция на намаляване общия брой сигнали  за корупция, което е индикация за положително развитие по отношение на една от основните цели, заложена от кабинета в рамките на Националната стратегия за противодействие на корупцията – намаляване на корупционните явления като цяло.
Националната мрежа на държавната администрация за момента свързва София, Пазарджик, Пловдив и Благоевград. Продължава участието на България в програмата на Европейския съюз IDA – обмен на данни между администрациите на страните-членки и страните –кандидатки. Компютърната обезпеченост в администрацията се определя като много висока – 64 процента я оценяват като “добра” или “много добра”, а едва 11 – като “лоша”. В сравнение с 2003 г. броят на компютрите е нараснал с 11 302. Старите компютри, които се определят като негодни за целите на електронното правителство, съставляват близо половината от общото количество. Общо 279 администрации разполагат със собствен интернет сайт.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Когато съдебната ни система започне да признава документите с електронен подпис в правораздаването, тогава вече може да се каже,че има някакъв смисъл от прилагането на електронния подпис и изобщо електронните документи в живато на българина.
А до тогава тези,които не искат неприятни и скъпоструващи изненади да си работят с добрия, изпитан, боен, стар документ на хартиен носител.
#1 | от Cargo-Consult Ltd. | преди
Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив