23 Април 2024, 09:46 Днес (1) | Вчера (13)

Народното събрание одобри стратегията за приватизацията на "Булгартабак холдинг" със 112 гласа "за", 81 гласа "против" и 18 "въздържал се"

10 Декември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Успешна приватизация на групата "Булгартабак" е възможна само чрез самостоятелни сделки за продажба на отделните дружества


Народното събрание одобри стратегията за приватизацията на "Булгартабак холдинг" със 112 гласа "за", 81 гласа "против" и 18 "въздържал се". Правителството има категоричната воля да продаде "Булгартабак холдинг", категорично са дефинирани отговорностите на държавата по отношение на социалните функции, както и бъдещите отговорности на инвеститорите. Това заяви пред депутатите вицепремиерът Лидия Шулева. Документът предвижда раздържавяването да се извърши от самия холдинг и то на части.

В представянето на стратегията за приватизация на Булгартабак холдинг пред Народното събрание се казва:
 
Народът е казал - някои повтарят собствените си грешки, други се учат от тях.  Ще добавя само - държавникът трябва да се учи и от грешките на другите преди него. 

Когато обсъждахме стратегията в Икономическата комисия на парламента се появи съмнение, че нямаме анализ на досегашните неуспешни опити за продажба на "Булгартабак". Искам да ви уверя, че това не е истина. Анализ имаме и той показва, че тези опити се провалиха по две причини:

Първо. Политическите сили не успяха да постигнат консенсус както за преструктуриране на отрасъла, така и за мястото на "Булгартабак" в динамично развиващите се международни пазари. Нямаше и ясен отговор на въпроса как ще бъде защитен поминакът на хората, които произвеждат тютюн.

Второ.  Държавата се опитваше да прехвърли социалните си ангажименти върху потенциалните купувачи. А тези ангажименти имат своята цена и тя е милиони. Сами разбирате, че няма стратегически инвеститор, който да се съгласи на такива условия, освен ако не успее да свали драстично цената на сделката. Освен това няма и гаранции, че поетите ангажименти ще бъдат реализирани.

Всичко това ни накара да подходим много по-прагматично към стратегията за приватизация на "Булгартабак". Това означава -  държавата да поеме своята отговорност за изпълнение на социалните ангажименти,  инвеститорът да поеме отговорността си за бъдещето на предприятията.  За нас това е пътят. И това е пътят на икономическата логика.    

И още нещо - успешна приватизация може да има само, ако има  политическа воля. Затова пред вас ще заявя още веднъж категоричната политическа воля на правителството  да продадем "Булгартабак".

Това е интересът на България. И аз ви призовавам от тази позиция да гледаме на днешното предложение за стратегия за приватизация на "Булгартабак".

Съвсем накратко ще ви запозная с най-важните елементи на стратегията, тъй като повечето от вас са я получили и, надявам се, са я прочели в пълния й обем.

Ще започна с философията й. Успешна приватизация на групата "Булгартабак" е възможна само чрез самостоятелни сделки за продажба на отделните дружества.

Как може да стане това?

Или дружеството да упълномощи Агенцията за приватизация да извърши сделките, или да ги направи само. Законът допуска и двете възможности. Агенцията за приватизация може да бъде упълномощена, а може и да не бъде. Ние приехме втората възможност.

В тази връзка вече въведохме двустепенна система на управление на холдинга - Надзорен и Управителен съвет. Надзорният съвет включва двама вицепремиери, двама министри и един заместник-министър. Този състав гарантира политическата ангажираност и отговорност за приватизацията. И най-вече - постигането на онези цели от стратегията, които са пряко свързани с държавната политика в сектора или имат социално измерение. 

Надзорният съвет одобрява всички процедури по продажба на дялови участия и активи на холдинга и се отчита пред Министерския съвет.

Управителният съвет е оперативният орган, който осъществява стопанската дейност на холдинга и изпълнява решенията на Надзорния съвет за преструктуриране и подготовка на сделките за продажба на дъщерните дружества.

Приватизацията на дружествата се предхожда от обособяването им като напълно самостоятелни бизнес единици. Те ще придобият и права върху марките, които произвеждат.

Ще ми позволите да задам един банален въпрос.

Какво всъщност е приватизацията?

Смяна на собствеността - от държавна към частна. Тъй като прякото участие на държавата с акции и дялове в българските предприятия беше изключително голяма, още в началото на 90-те години българският парламент прие Закона за приватизацията.

В дъщерните дружества на "Булгартабак", обаче, държавата не участва пряко, а индиректно. Акционер в тях е държавното дружество "Булгартабак холдинг". Продажбата на неговите акции на частни инвеститори е също смяна на собствеността. Което ще рече - приватизация. Националният интерес на България е холдингът да бъде приватизиран.

Няма правна норма в държавата ни, която да забранява продажбата на акции и дялове да стане по правилата на други български закони - търговския закон и закона за публичното предлагане на акции. Всички вие отлично знаете също, че между тези закони и закона за приватизация няма противоречие.

 

Как ще протича приватизацията?

Първо. Надзорният съвет на Булгартабак холдинг определя консултант. Той ще подготви приватизацията на дружествата, ще ги групира в пакети и ще предложи документите за тръжните процедури.

Второ. Надзорният съвет взема решения за продажба.  Методите са: конкурс, търг и публично предлагане.

Трето. Надзорният съвет одобрява процедурите за продажба, договорите и сключените сделки.

Четвърто. Приходите от продажбите ще остават в холдинга, а в държавния бюджет ще постъпват парите от дивиденти.

Искам ясно да подчертая, че във всеки един момент от процедурата за приватизация  ще даваме точна информация за хода на сделките. Булгартабак холдинг е публично дружество с над 2000 акционери, които трябва да знаят какво се случва с тяхната собственост. Холдингът е едно от стратегическите български предприятия и обществото също трябва да знае какво става с него.

Затова още сега ще отговоря на въпроса на един уважаван от мен депутат: "Откъде накъде парите на държавата ще се разпределят от фирма?".

В параграф 9 ал. 3 от Допълнителните разпоредби на Закона за приватизация се казва: "Паричните постъпления от продажбата на акции и дялове, притежавани от търговско дружество, в което държавата не е едноличен собственик, в други дружества, се превеждат по сметка на търговското дружество и остават негова собственост".  

Цитирах този законов текст, за да ви обърна внимание, че даже в случаите, когато едно дружество е упълномощило Агенцията за приватизация да извършва сделки от негово име, парите от продажбите винаги са оставали в дружеството. Казвам това, защото по време на обсъждането на стратегията в икономическата комисия имаше опити да се противопостави приватизацията чрез АП на приватизацията чрез Надзорния съвет на холдинга. Внушението беше, че в единия случай парите отивали в бюджета, а в другия - в дружеството.

Това категорично не е вярно. Защото и съгласно Закона за приватизация, който цитирах по-горе, и съгласно Закона за счетоводството не е възможно приходите от продажба на дъщерни дружества да отиват директно в държавния бюджет. Като пример ще ви дам само продажбата на хотели в Слънчев бряг и Златни пясъци. Агенцията за приватизация ги продаваше, а парите влизаха в акционерните дружества "Слънчев бряг" и "Златни пясъци".

Така че всички приходи от продажбите на фабрики ще влизат в Булгартабак холдинг. Той ще изплаща дивиденти и на миноритарните акционери, и на държавата.  От приходите от дивиденти в бюджета държавата ще отдели средства за социални програми. Това ще са например специални програми за алтернативно земеделие и животновъдство, които ще гарантират поминъка на хората. 

И още нещо - стратегията предвижда инвеститорите да поемат задължение да запазят определен брой работни места в приватизираните от тях дружества.

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

При разработването на новата стратегия за приватизацията на Булгартабак ние търсехме  най-ефективното и просто решение. Очевидно е, че това е нестандартно решение. 

И не защото правителството иска да заобиколи съдебния контрол по сделката, каквито обвинения вече се чуха. При всяка една нередност и във всеки един момент съдебната власт може да бъде сезирана. Но не по реда на административното, а по реда на гражданското производство.  

Основното достойнство на стратегията е, че дава общата правна, икономическа и социална рамка на приватизацията на Булгартабак.

Защо само рамка? Всички сме свидетели, че дистанцията във времето между приемането на една стратегия и  реализирането й, често се явява препятствие за сключването на ефективна сделка. За да имат успех такива сложни сделки като тези с дружествата от Булгартабак холдинг, подходът към тях трябва да бъде гъвкав. Защото детайлно разписаните изисквания сега, само след 6 месеца ще са вече безвъзвратно остарели.

Необходим е също изпреварващ маркетинг, според който да бъде определен форматът на сделките. А не обратното. Защото една от слабостите на приватизацията у нас до момента е, че всъщност не искахме да се съобразяваме с реалния интерес на инвеститорите, а се опитвахме ние да им обясняваме от какво всъщност се интересуват те. Опитвахме се да ги вкарваме в измислени "калъпи".

Все още имаме шанс да обърнем пирамидата върху основата й. Само така в България ще дойдат добри инвеститори, които да развият пазара на тютюни и цигари.

Ще добавя само, че според стратегията ще се запазят условията, в които работят цигарените и манипулационните фабрики до 2007 година - цени на цигари, суров тютюн, мита и акцизи. Тя е съобразена както с българските закони, така и с процеса на преговорите за присъединяването на страната ни към ЕС.  Това създава предвидима бизнес среда, в която ще работят бъдещите инвеститори.

Ще завърша с въпроса:

Към какво се стремим?

Като цяло - да приватизираме Булгартабак холдинг. Това е националният интерес.

А по-конкретно:

Първо - да продадем всички дружества от Булгартабак холдинг, към които има интерес, на стратегически инвеститори - реномирани мултинационални компании с корпоративна история и опит в производството на цигари и обработката на тютюни;

Второ - да осигурим максимални парични постъпления от приватизацията;

Трето - да ускорим развитието на цигарения и тютюневия сектор; 

Четвърто - да запазим определено равнище на заетост в приватизираните дружества,

Пето - да подобрим инвестиционния климат в страната.       

Убедени сме, че в новата стратегия за приватизация на Булгартабак холдинг сме намерили правилният път. Отчитаме поуките от досегашните неуспешни опити и залагаме на нетрадиционното решение. 

Убедени сме също, че България няма повече време, за да допуска грешки.       

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив